Търговище излезе от „тъмночервената зона“
10.09.2021
Откриват учебната година с тържества
10.09.2021

Шуменка трета в света със стипендия и прием в престижен институт

Снимка: Личен архив

Шуменката Вивиан Антонова Крайславова спечели бронзов медал от най-престижното събитие за гимназисти с екологична насоченост международната олимпиада GENIUS OLYMPIAD, в категория „Поезия“. Това съобщиха в редакцията на shumenonline.bg нейни приятели.

Вивиан е единствената европейска стигнала до финалите сред близо 6000 участници от 120 страни. Третото място и осигурява прием и стипендия в Рочестърски Технологичен институт (RIT), Ню Йорк, САЩ. Стипендията е в размер на 15 хил. долара.

Олимпиадата предоставя уникална възможност за изява на учениците от гимназиален етап от цял свят и цели да насочи младите умове към търсене на решения на днешните екологични предизвикателства. Участието стимулира развиването на умения и придобиването на знания, необходими на гражданите, лидерите, учените, писателите, инженерите и политиците на бъдещето – хората, които ще насърчават и допринасят за по-голямата устойчивост на околната среда през целия си живот.

Събитието се провежда за единадесета поредна година  и се организира от Рочестърски Технологичен институт (RIT), Ню Йорк, САЩ и фондацията „Terra Science and Education“. Заради пандемията от COVID-19 тази година олимпиадата се проведе онлайн.

Гордост за Шумен: Единадесетокласничка се класира на финалите на GENIUS OLYMPIAD

Припомняме, че миналата година възпитаничката на СУ „Йоан Екзарх Български“ стана полуфиналист на олимпиада. Тогава Вивиан влезе в списъка с допуснатите финалисти, като единственият български представител и подреди името си сред тези на свои връстници от САЩ, Япония, Германия, Великобритания и др.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *