Окръжен съд Търговище с PR
13.09.2021
1 398 първокурсници откриха новата учебна година в Шуменския университет
13.09.2021

АЛКОМЕТ с нови производствени мощности

Нов цех за механична обработка на профили ще открие „Алкомет“ АД на 15 септември, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Поради наложилите се противоепидемични мерки, официалното откриване ще се състои с ограничен брой гости и при стриктно спазване на мерките. Сред официалните гости на събитието ще бъдат посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен – Любомир Христов и областният управител на община Шумен – Валентин Александров;

Новият цех за механична обработка на профили бе успешно въведен в експлоатация в началото на 2021 г. Инвестицията е на стойност 13,5 мил. лв., като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г.

Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти. Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизаиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии, налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.  Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене,  производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *