Нова дата за гостуването на Богдана Карадочева в Шумен
13.09.2021
С нов тренировъчен център и по-малко пожари шуменските огнеборци посрещат празника си
13.09.2021

Пещера „Бисерна“ остава затворена заради мерките

Снимки: ПП "Шуменско плато"

Пещера „Бисерна“ няма да отвори за посетители заради въведените от 7  септември противоепидемични мерки и забрани в извънредната епидемична обстановка. Това съобщават от пресцентъра на ДПП „Шуменско плато“.

Условията в пещерата, както и ниската температура и високата влажност не позволяват ползването на маски от посетителите и водачите. Дезинфекцията в пещерата също е невъзможна.

В Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ постъпват постоянни запитвания за посещение на природния феномен, но за съжаление и тази есен влизане на туристически групи няма да може да се осъществява.

Пещера „Бисерна“ е със статут на обект за научни изследвания и като такъв отваря за туристи два пъти годишно според утвърден режим. Той е съобразен с биологичния цикъл на прилепите, които я обитават и които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Пролетните и есенните месеци са позволени за посещения, но и тази година въведените противоепидемични мерки и забрани не позволяват струпване на хора и водене на туристи.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. Един от Тримата каза:

    Дрън дрън поредната глупост дръжте си я Затворена докато други пещери са отворени за посещения ще ходим на др. места

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *