АЛКОМЕТ с нови производствени мощности
13.09.2021
Новият Почетен професор хонорис кауза на Шуменския университет
13.09.2021

1 398 първокурсници откриха новата учебна година в Шуменския университет

Снимки: ШУ "Епископ Константин Преславски"

Академичната общност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ откри днес новата учебна 2021/2022 година. Заради усложнената епидемиологична обстановка в страната и опасността от заразяване с Covid-19, на тържеството бяха поканени само първокурсниците, чиито брой тази година е 1398 души. Това съобщават от университета.

Тържеството започна с ритуал по издигане на знамената. Знамето на Република България издигна Антоанета Костадинова. Сребърната медалистка от летните олимпийски игри в Токио в дисциплината десет метра с пистолет е завършила в ОКС бакалавър в специалност Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт, а в момента се обучава в магистърска програма Регулиране и контрол в системата на социалните дейности.

Знамето на Европейския съюзиздигна Борис Иванов – учител в шуменското СУ „Сава Доброплодни“, който също е наш възпитаник – завършил е три магистърски програми – Управление на образованиетоТехники и технологии в предприемачеството и Физическо възпитание и спорт, а в момента е докторант в катедра „Социална педагогика“. Само преди дни ръководеният от Борис Иванов танцов състав „Луди-млади“ и самият хореограф прибавиха още една награда към богатата си колекция – бронзов медал в категорията „Характерни танци“ на Световното първенство по танци.

Знамето на Шуменския университет издигна почетният професор на ШУ Бисерка Йовчева – дългогодишен преподавател в нашия университет, автор на уникалната методика за преподаване по програмиране „спираловиден подход в обучението по информатика“, която се прилага в целия свят. Инициатор и организатор на един от най-популярните международни турнири в света – Международен есенен турнир по информатика и на първата европейска младежка олимпиада по информатика, почетен гражданин на Шумен, носител на много награди. Създател и ръководител на школата за извънучилищна подготовка по математика и информатика на ученици от 3 до 12 клас „А&Б“, чиито възпитаници разнасят славата  на България по света.

Архиерейският наместник на Шумен ставрофорен иконом отец Димитър благослови с водосвет началото на учебната година и предаде благопожеланията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за здраве и успехи на всички студенти и преподаватели.

Ректорът проф. д.и.н. Георги Колев приветства новоприетите студенти с думите: „Като Ректор на това висше учебно заведение искам да ви уверя – не сте сгрешили в избора си. Искам да ви уверя, тук сте желани,  че тук ще бъдете в една среда, в която няма да ви липсва нищо – уважението на преподавателите и помощта на служителите и помощта на по-големите студенти. Виждате кои хора издигнаха знамената само преди минути – убеден съм, че сред вас са следващите достойни представители на академичната ни общност, които ще заслужат тази чест“.

Попътен вятър им пожела и четвъртокурсничката в специалност Журналистика и реклама г-жа Христина Келисакиева-Колева, която вече работи като PR на община Бяла: „Днес започва вашият четиригодишен академичен път. Не винаги ще е лесно, но от опит споделям, че вашите преподаватели ще са винаги до вас. Бъдете любопитни, бъдете взискателни, черпете от ресурсите, които университетът ви предоставя и вървете уверено към реализацията на мечтите си. Натрупването на знания и умения е ключово за вас, като бъдещи специалисти в областта, която сте избрали“.

В този вълнуващ за всички момент академичната общност връчи почетни отличия.

Антоанета Костадинова бе отличена със Златна значка за спортните си постижения.

Плакет за особен принос и заслуги за популяризиране и утвърждаване авторитета на нашия университет получава проф. Валери Чакалов.

В категорията „Постижения  в художественотворческата дейност“ през 2020 година Наградата на Ректора получава проф. Димитър Николов Чолаков.

В същата категория наградата на Ректора получава Дарина Пламенова Иванова – студент в специалност Педагогика на обучението по  музика.

В категорията „Постижения в науката“ Ректорът отличи студентския отбор по програмиране в състав Валентин Младенов Борисов, Николай Траянов Иванов и Ивелина Спасова Иванова.

Първокурсниците положиха академична клетва и положиха цветя на признателност пред паметника-свитък пред Ректората. Приветства ги заместник-ректорът проф. д-р Чавдар Сотиров: Не забравяйте този момент, не забравяйте своите мечти и преживявания в този ден. Вярвам, че те са добри и чисти. Пожелавам на всички те да се изпълнят!“.

Видеообръщения и поздравителни адреси към новоприетите студенти отправиха кметът на община Шумен г-н Любомир Христов, областният управител на област Шумен г-н Валентин Александров, председателят на общинския съвет в Шумен г-жа Ася Аспарухова, г-жа Албена Иванова-Неделчева – председател на постоянната комисия по просвета, образование и наука в общинския съвет, проф. А. Солоненко, ректор на Мелитополския държавен педагогически университет „Б. Хмельницки“, директорът на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ г-н Димитър Димитров, Любка Любенова – регионален мениджър Регион Североизток на Райфайзенбанк. и Христо Рафаилов – управител на офис на Райфайзенбанк в Шумен.

Всички студенти, преподаватели, служители и обществеността имаха възможност да наблюдават празника чрез излъчване на живо в официалната страница на Университета във facebook и в канала в youtube. Церемонията премина при спазване на изискванията на министъра на здравеопазването за физическа дистанция и ползване на лични предпазни средства.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *