Лек спад на хоспитализираните в област Търговище
14.09.2021
Дни на отворените врати в пожарната в Търговище
14.09.2021

Повече първокласници през новата учебна година

Снимки: shumenonline.bg

761 първокласници ще прекрачат училищния праг тази есен в община Шумен. В сравнение с предходните две години се наблюдава съществен ръст с 50 деца. Това съобщи на брифинг пред медиите днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

„За всички ученици новата учебна година ще започне присъствено. Детските градини ще продължат да бъдат в услуга на гражданите. Ще продължим стриктното спазване на противоепидемичния режим и да наблюдаваме ситуацията. Тържествата за първия учебен ден ще се проведат по график, за да се избегне струпване на децата“, обясни зам.-кметът.

19-те общински училища очакват общо 8 253 ученици, които ще се обучават в 358 паралелки. И през тази година работата си ще продължат двете средношколски общежития и двата центъра за личностно развитие. Броят на маломерните паралелки се запазва – 24, слетите паралелки са 5 на брой.

Всички училища са с осигурена жива охрана и видеонаблюдение. Подготвени са и транспортните схеми за учениците. Близо 470 ученици ще пътуват към средищните училища в селата или към гимназиите в града, като за тях са осигурени 12 автобуса. отоплителните инсталации във всички учебни заведения са изправни, 16 от тях ще се топлят на газ, 3 на газьол, на твърдо гориво само две училища – в Градище и Ивански.

Найден Косев похвали активността на учебните заведения по отношение на инфраструктурата. Училищата са успели да подобрят материалната си база с около 180 хил. лв. самостоятелни бюджети, 8 училища са спечелили проекти по програми към МОН. Сумата по целевите програми възлиза на 1 174 000 лв.

И през тази година на територията на община Шумен ще функционират 28 детски градини – 16 в града и 12 в селата на общината. Общият брой на децата, които ще ги посещават е 2 885, разпределени в 122 групи, като и тук се отчита ръст с около 50 деца повече. Най-много ще бъдат децата в ДГ „Космонавт“ – 301 на брой. 113 са децата в яслите групи към съответните детски градини. Всички 16 детски градини в общината ще се отопляват на газ, на газьол ще се топлят градините в Градище и Мадара, 10 ще се отопляват на твърдо гориво.

В 20 от детските градини това лято са извършени ремонти на стойност около 100 хил. лв. В три от детските заведенията ремонтните дейности продължават, като това няма да попречи на образователно-възпитателния процес.

За сигурността на градините ще отговарят 32 охранители от предприятието „Стопанска и охранителна дейност“ към Общината.

В училищата и градините в общината функционират 43 здравни кабинета.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *