Статистика: Над половината родени в Шуменско извънбрачни
14.09.2021
Изложба на Емилия Балева
14.09.2021

Указания за преброяване в условия на пандемия

Снимка: shumenonline.bg

Националният статистически институт оповести указанията, при които ще се провежда преброяването на населението и жилищния фонд в Република България чрез посещения в домакинствата в условията на обявена извънредна епидемична обстановка, свързана с COVID-19.

Преброители и контрольори с прояви на остри респираторни болести или с повишена телесна температура в деня на преброяването няма да се допускат да извършват преброяване на домакинствата.

Задължително е носенето на защитна маска за лице, покриваща устата и носа, от преброителите по време на преброяването при посещения в домакинствата. Препоръчва се използването на защитни маски клас KN95 с оглед осигуряване на по-добра защита. Маските се предоставят на преброителите в деня преди началото на преброяването с инструкции за правилно използване, максимално време за употреба и начин за почистване/дезинфекциране при възможност, ако те са за многократна употреба. При нарушаване целостта на маската същата се сменя.

Лицата в домакинствата, които осъществяват контакт с преброител следва също да носят защитна маска за лице, покриваща носа и устата.

По време на фактическото преброяване се спазва физическа дистанция от поне 1,5м. между преброителите и лицата от домакинството, като при възможност преброяването се извършва на открито или в по-широки закрити пространства при осигурено проветряване.

Преброителите ограничават до минимум директните контакти (ръкостискане, др.) с лицата в домакинството. След осъществен контакт се провежда дезинфекция на ръцете или измиване с топла вода и сапун.

При допир до чужди предмети и повърхности се препоръчва обтриване на ръцете на преброителите с дезинфектант за ръце или измиване с топла вода и сапун. Не се препоръчва и трябва да се избягва докосване на лицето с недезинфекцирани/немити ръце.

Ако по време на преброяването преброител прояви симптоми на остро респираторно заболяване или други симптоми на инфекциозно заболяване (повръщане, диария, главоболие и др.) същият следва да преустанови изпълняването на своите задължения и да се самоизолира в дома си, при възможност със собствен транспорт. Не се препоръчва използването на градския транспорт. След това лицето следва да се консултира с лекар относно здравословното си състояние.

Преброяването ще се проведе от 18 септември до 3 октомври.

При възможност, препоръчваме да се намали броя на посещенията в домакинствата, които са попълнили електронна преброителна карта с оглед намаляване на контактите и потенциалния риск от заразяване, както на преброителите, така и на лицата в домакинствата.

С въведените мерки се цели да се намали взаимодействието между гражданите и по този начин, при евентуално наличие на заразени лица, да се защити здравето на участниците в преброяването, а впоследствие и на техните близки, семейства и на обществото като цяло, и да се ограничи разпространението на COVID-19, в контекста на подема на нова пандемична вълна и появата и разпространението на варианти на SARS-CoV-2.

Указанията за провеждане на Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., в условията на обявена извънредна епидемична обстановка, свързана с COVID-19, са разработени в съответствие с въведените основни противоепидемични мерки в страната. Взаимстван е и опита от провеждането на изборите за народни представители в страната през 2021 г.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *