Библиотеките като образователна среда
15.09.2021
Военни от САЩ обновиха две детски градини в Търговище
15.09.2021

„Алкомет“ откри нов цех за алуминиеви профили за електромобили

Официалното откриване на нов цех за механична обработка на алуминиеви профили бе тържествено открит днес в „Алкомет“ АД. Поради наложилите се противоепидемични мерки се наложи компанията да ограничи броя на поканените и откриването се направи в много тесен кръг от хора.

Снимки: shumenonline.bg

Инвестицията е на стойност 13,5 мил. лв. , като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. Компанията има сключен 12-годишен договор с производителя на автомобили БМВ.

„За изключително кратко време успяхме да стигнем до това ниво, което днес виждат и това е само началото. Работихме неуморно, понякога по 18 часа на ден. Виждате само част от оборудването, за да продължим по нататък. Учим се в движение как се става доставчик на голям автомобилен производител. Разбира се имаме амбицията да работим и с други производители от автомобилния сектор“, каза Фикрет Индже, председател на надзорния съвет на „Алкомет“ АД.

Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г.

„Проектът е резултат от съвместните усилия на всички звена в компанията. Работихме неуморно, за да успеем да спечелим първите си автомобилни проекти и да бъдем квалифицирани като одобрен доставчик на автомобилната промишленост. Имаме сериозни амбиции за ръст в това отношение. Надяваме се в следващите години продажбите ни на автомобилни продукти да достигнат 25% поне като дял от пресовото ни производство. Гордеем се, че сме част от процеса на мащабни реформи, които се извършват в автомобилната промишленост“, поясни  Валерия Колева, директор продажби пресови продукти.

Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ АД реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти. Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизаиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии, налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.  Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

Разположен на 4100 кв. м. новият цех в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

Специални гости на събитието бяха посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен Любомир Христов и областният управител на Шумен Валентин Александров.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *