Книжка за всеки първокласник, дърво за всяко училище
15.09.2021
60 души се възползваха от ускорената услуга за издаване на книжка в Търговище
15.09.2021

Ежедневно тестване на учениците при присъствено обучение?

Съгласни ли сте детето ви да бъде тествано ежедневно с „щадящи тестове“ – това питат някои от училищата в Шумен, сигнализираха в редакцията на shumenonline.bg озадачени родители. Стряскащият въпрос бил отправен на провелите се родителски срещи преди първия учебен ден.

Училищните ръководства побързали да успокоят родителите като им обяснили, че питането има за цел да проучи нагласите на родителите при евентуално влошаване на противоепидемичната обстановка, като при 80% съгласие от тяхна страна обучението за тестваните деца щяло да продължи в реална среда.

Информацията за това какви са въпросните „щадящи тестове“, кое им е щадящото, как ще се организира тестването, кое налага то да се извършва ежедневно и каква е практиката в Европейския съюз, няма. За повече яснота потърсихме РЗИ Шумен. От там категорично заявиха, че към тях не са изпратени никакви указания за каквото и да било тестване на ученици или учители.

„Не сме давали никакви указания, не знам чия е инициативата, но не е на РЗИ“. Така отговори на въпросите ни д-р Илияна Лозанова, главен секретар на РЗИ Шумен.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването заявиха, че подобно изискване няма разписано в заповедите им.

Според Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 година ясно е разписано, че това може да се прави по преценка на директора на съответното училище, въз основа на данните за града и областта.

В писмо до редакцията ни от Министерството на образованието и културата поясниха, че учениците могат да бъдат тествани при съгласие на поне 90% от родителите и при осигурени безплатни тестове от здравните власти. Тестването ще се организира веднъж седмично от директора на училището със съдействието на РЗИ.

Директорите на училища проучват нагласите на родителите за тестване на учениците. Видовете тестове, които ще се използват, ще бъдат определени в зависимост от желанията на родителите. Към момента в България са налични 3 вида тестове:

–          тест тип „близалка“ (тестването се извършва на „пулов“ принцип – „близалките“ на цяла група се проверяват заедно и ако има заразен, резултатът е положителен за цялата група),

–          слюнчен тест

–          тест с взимане на проба в предната част на ноздрата (прави се самостоятелно от детето/ученика или от родител).

Вторият и третият вид тестове показват индивидуален резултат.

От пресцентъра на МОН допълват, че редовното тестване на учениците, педагогическия и непедагогическия персонал ще създаде условия за максимално дълго присъствено обучение. Периодичният скрининг ще помогне за предприемане на навременни действия при положителен случай на COVID-19, а това ще осигури по-голяма предвидимост и спокойствие в образователната система.

На фона на питането за ежедневно тестване на учениците, данните на здравната инспекция сочат, че едва около 33% от педагогическия и не педагогическия персонал от област Шумен се е решил на ваксина срещу COVID-19. 

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *