„Пещера на знанието“ посрещна учениците в село Пет могили
15.09.2021
9 произшествия с деца през лятото
15.09.2021

Занимателен спинър за всеки първокласник

1 309 първокласници от област Шумен получиха като подарък за първия учебен ден занимателни въртящи „спинъри“. В тях са отпечатани любими и познати римувани стихчета по безопасност на пътя.  При правилно подреждане цветово могат да бъдат прочетени, като се съчетае полезното и приятно за децата занимание.

Инициатива по пътна безопасност насочена към най-малките участници в движението е на ОДМВР Шумен. С началото на учебната година се дава старт на кампанията „Спри огледай се и премини, безопасно до училище и до дома стигни“. За разлика от други години, когато насоките са били към водачите, тази година е насочена изцяло към децата. Идеята е да изучват правилата сами и с подкрепата на своите родители да ги прилагат до училище и вкъщи.

Работата с деца от предходни инициативи показва, че след активна дейности с тях правилата се запомнят и се спазват. При най-малките участници в пътното движение трябва да се формират знанията, че правилата са полезни и като ги прилагат стават отговорни на пътя.

„Спазваме традицията и продължаваме да работим в посока пътна безопасност. Този път сме ориентирани към децата, защото това, на което ги научим днес, те ще могат да го приложат утре. Децата учат бързо и съм сигурен, че могат да съветват родителите си да ползват седалки, колани и да спазват правилата за движение. Надявам се това, което правим заедно да дава положителен резултат. Благодаря на г-н Индже, че за пореден път застава зад нашите идеи и вярвам, че всичко което правим има положителен резултат. Бих искал да пожелая от мое име и от името на ръководството на областната дирекция на всички първокласници да бъдат здрави. Да бъде успешна учебната година за всички ученици, и заедно да споделим отговорността за тяхната безопасност“, пожела директорът на ОДМВР Шумен ст. комисар Георги Гендов.

Спинърите са отпечатани с любезното съдействие на фирма „Алкомет“ АД. Съдържат познати от уроците по безопасност на движението в детската градина стихчета. Подредени са по цвят и при правилно подреждане могат да бъдат прочетени кратки правила за правилно придвижване до и от училище.

„Изключително съм радостен да бъда днес тук, на това събитие. Нашата роля е да се грижим за децата. Щастлив съм, че участваме в тази инициатива, заедно с нашите приятели от полицията. Сигурен съм, че тази кампания ще бъде полезна не само за децата, но и за всички участници в движението“, каза Фикрет Индже, председател на надзорния съвет на „Алкомет“ АД.

Той пожела на всички първокласници в област Шумен здраве, късмет и успех през новата учебна година и им напомни да бъдат много внимателни на пътя.

„Вярвам, че когато приключи учебната година първокласниците освен, че ще могат да четат сами правилата ще са ги научили добре. Сигурни сме, че осъществяват контрол и над родителите си по време на движение. Няма родител, който да не чуе посланията от детето си. Затова вярваме, че именно децата ще бъдат коректив за поведението на пътя на своите родители- за внимателно шофиране, за поставяне на колан, за превозване на децата в обезопасителни системи“, обобщи комисар Йордан Дундаков от ОДМВР- Шумен.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *