Кметът Любомир Христов прие посланика на Република Турция Айлин Секизкьок  
15.09.2021
Занимателен спинър за всеки първокласник
15.09.2021

„Пещера на знанието“ посрещна учениците в село Пет могили

Снимки: Община Никола Козлево

STEAM център по природни науки „Пещера на знанието“ откри в празничния 15-ти септември  училището в село Пет могили „ОУ „Свети Климент Охридски“. Това съобщи за shumenonline.bg директорът на училището Жулиета Нешкова.

Лентата прерязаха директорът на училището и кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб. По стара българска традиция децата посрещнаха кметът Реджеб и екипа му с питка, мед и сол.

Новият образователен център ще стимулира иновациите в областта на природните науки. Той е създаден по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН. Целта е да се използват нови методически похвати, свързани с проблемно-базираното обучение, учебни експедиции, казуси, симулации. Центърът ще обезпечи среда, която би могла да се ползва както в общообразователната и профилираната подготовка, така и в дуални паралелки в професионалните училища за обучение, свързано със съдържанието и процесите на реалната работна среда в партньорските компании.

„Финансирането е в размер на 50 хил. лв. Спечелихме проекта още през 2020 г., но за жалост пандемията забави реализирането му. Пожелаваме си присъствена учебна година, за да могат децата да учат и изследват света тук в училище“, сподели Нешкова.

Новата придобивка ще даде възможност на 104 учениците от 1-ви до 7-ми клас да разгърнат своето въображение и умения. Стаите са преобразувани в четири зони – физика, химия, биология и идеен център. Зоните разполагат с всички необходими съоръжения за експерименти и лабораторни изследвания – телескопи, проектор, скелет, колби, защитни очила и др. В изградените лаборатории младите изследователи ще правят научни експерименти, ще представят своята работа с използването на съвременните технологии, ще общуват неформално, извън класните стаи, ще имат възможност да разширят уменията си, които са необходими за тяхното развитие на трудовия пазар.

Идеята на проекта е училището да изпълни основната си задача, а именно да насърчи всеки ученик да открие и изяви собствената си уникалност, да се утвърди в училищната общност, а на по-късен етап това да му помогне да се справи в живота.

Всички учители, които ще работят в центъра са преминали майсторски клас за работа в STEAM среда.

Откриването се състоя при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. На церемонията присъстваха и  кметовете на Пет могили и Каравелово – Мехмед Мехмедали и Нергин Алим.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *