Обучителен семинар за строителни фирми в Шумен
17.09.2021
Преброителите в Търговище тръгват по домовете от утре
17.09.2021

Театърът открива новия творчески сезон с конкурс за нов директор

С конкурс за нов директор шуменския театър ДКТ „Васил Друмев“ ще открие новия творчески сезона. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция с медиите, на която директорът на театъра Димитър Димитров представи събитията, които предстоят през новия сезон.

Сезонът ще бъде открит на 21 септември от 18.00 ч. с традиционното дефиле, което ще премине по пешеходната зона на бул. „Славянски” от пл. „Кристал” до сградата на театъра, под съпровода на Градски духов оркестър „Михаил Биков”.  В 18:30 ч. ще бъде запален театралния огън и издигната хоругвата на театъра.

„За мен това е четвърти сезона моят мандат. През този период бяха реализирани 35 заглавия, 19 награди на национални и международни фестивали и безброй участия на фестивали“, отчете Димитров.

Мандатът на сегашния директор на театър изтича след месец, след което предстои Министерството на културата да обяви нов конкурс, на който Димитров ще се яви отново.

Пред конкурсната комисия Димитров ще представи новите си предложения за развитието на шуменския театър. „Иска ми се, това което съм обгрижвал през тези четири години да продължи в тази посока. Още в първия си мандат предложих на комисията проекта на Нова българска драма и казах, че това може да се случи само в този град, в този театър и само аз съм човек, който може да го реализира. Така се и случи. Имам какво да направя още. Четири години мандат е безкрайно кратко време, за да се реализират всички мащабни идеи“, посочи той.

Димитров подчерта, че са му били нужни три сезона, за да окомплектова трупата на шуменския театър. В момента трупата на театъра е от 16 души, 11, от които са със средна възраст 25 г. Преди дни са назначени двама млади актьори – Никола Николов, родом от Търговище, завършил университет в Портсмут, Англия и Николета Велчева, родом от Варна, завършила НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков.

По думите на Димитров шуменският театър става все по-търсен и предпочитан от младите актьори у нас.

Въпреки сформирания добър млад екип заради липсата на автобус ДКТ „Васил Друмев“ не може да покаже представленията си извън Шумен. Единственият автобус, с който разполага театъра, не е минал технически преглед. Поради, което театърът преустановил турнетата си.

Димитров сподели за трудната комуникация с Министерството на културата, откъдето получил отказ за превеждане на средства за автобус през юни тази година. Вече трети месец министерството не е превеждало и субсидията към ДКТ „Васил Друмев“. Пари за заплати има, но за поддръжка и текущи разходи не.
От 19.00 ч. в деня на откриването на новия творчески сезон ще се състои премиерата на спектакъла „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни. Драматургичният вариант е на Кольо Карагеоргиев, постановката на Съби Събев, сценична визия и костюми – Димитър Димитров. В главната роля на Михал Мишкоед се превъплъщава популярния от малкия и големия екран актьор Николай Станоев, който си партнира с част от трупата на шуменския театър Стефани Лечева, Веселин Бърборков, Валери Зарков, Радостина Велкова Александра Михайлова, Светльо Иванов, Пламен Иванов, Вилиана Димитрова и Катрин Лалова.
На 19 септември от 11.00 ч. в зала „Патиланчо” на сцената ще оживее народната приказка „Тримата братя и златната ябълка”.  Драматизацията на текста е на Мирослав Стоилов, а режисурата е дело на Даниела Христова. Сценографията и куклите са вдъхновени от художничката Христина Стоилова, а музиката е дело на композитора Владимир Джамбазов.  Вилиана Димитрова и Катрин Лалова, заедно с Валери Зарков ще се превъплътят в ролите на приказните герои.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. Мими каза:

    Там не само директора трябва да се смени ,а половината „работещи“например като Дияна Христова и още много като нея (само на заплати )за да се оправят нещата. Тази държава на къде отива..(който не работи взема заплата …)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *