Двама на градус и двама напушени изловиха по пътищата в Търговищко
11.10.2021
Отворени ваксинационни кабинети през седмицата
11.10.2021

Църквата в Драгоево се готви за храмов празник и юбилеен рожден ден

Снимки: shumenonline.bg

Църквата „Св. Параскева“ в преславското село Драгоево се готви за отбелязване на храмовия си празник на 14 октомври – Петковден и за честване на 150 години от построяване на молитвения дом. Драгоевската църква е една от най-старите в района след възрожденската „Св. Св. Петър и Павел“ във Велики Преслав. В Драгоево молитвеният дом е построен през 1871 г. и от тогава на олтара се пази старата дървена икона на Света Петка Българска – покровителката на храма.

През годините на тоталитаризма, заради наложени ограничения за вярващите, е била погазена традицията на празника да се освещава и раздава курбан за здраве на Петковден. При отбелязване на един от храмовите празници се е стигнало до там властите да изхвърлят в реката три казана курбан, осветен в църквата.

Сега, в очакване на юбилейната годишнина предстоятелят на църковната обител отец Николай събра средства от дарители и успя да санира сградата, да отремонтира пътеките в двора и да освежи библиотеката в църквата. На Петковден храмът ще бъде озарен от нов църковен полилей.

Местната културна институция, кметствата и църквата са подготвила двудневна програма, която започва на 13 октомври, от 17 часа с вечерно богослужение, след което местни свещеници ще поведат литийно шествие до площада в селото. От 18.30 ч. в читалище „Васил Друмев“ ще прожектират част от пиесата „Камбаната на „Света Петка“, поставена на сцената в Драгоево през 2010 г. от самодейния театрален колектив „Георги Лунгов“ под ръководството на тогавашния председател на читалището и постановчик Стоянка Димова. Същата вечер за драгоевчани и гостите на селото ще танцува Капанският ансамбъл от Разград.

В рамките на празника ще бъдат подредени няколко изложби. „Църквата „Света Петка“ – минало и настояще“ представя историята на храма през различни периоди от изминалия век и половина. Изложбата „Сребърна брадва – сбъдване на една мечта“ показва във фотоси избрани моменти от посещението на танцов ансамбъл „Дядо Драгой“ в Полша и представянето в Международния фестивал по планински фолклор в гр. Закопане. Етнографска изложба „Български традиции и обичаи“ е подредена в зала „Пена Рафаилова“ в местното читалище.

В деня на празника, 14 октомври в църквата „Св. Параскева“  свещениците ще отслужат молебен за здравето на жителите на Великопреславска община.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *