52 нови случая на COVID в област Търговище
12.10.2021
Близо 1 млн. лв. вложени в инфраструктурата само за година
12.10.2021

Виртуален ПОС терминал ще заработи на сайта на Община Шумен

Снимка: shumenonline.bg

Нова електронна услуга – виртуален ПОС терминал, за плащане на местни данъци и такси ще бъде въведена в Община Шумен. Това обяви на брифинг пред медиите днес – в Деня на българската община и местното самоуправление, зам.-кметът по „Бюджет и финанси“ Татяна Костова.

Услугата ще позволи на гражданите, от всяка точка в страната или чужбина, да заплатят бързо и лесно своите задължения чрез дебитни или кредитни карти. Преводите ще се отразяват веднага, без да се налага посещение на лицето до местната администрация или клон на банка. Виртуалният ПОС терминал е поредната електронна услуга, която Община Шумен ще въведе за улеснение на гражданите и бизнеса.

През годините администрацията разработи над 50 електронни услуги, 28 от които в данъчната служба. По този начин общинската администрация осигури качествено и модерно обслужване, в съответствие с изискванията на съвременното високотехнологично общество.

„Основно задължение на Общината е да подобрява обслужването на гражданите и тяхното улеснение и модернизация в избора как да бъдат обслужени в общинска администрация. Това обслужване улеснява гражданите, а те имат единственото задължение да посетят данъчната служба на Общината“, обясни зам.-кметът по „Бюджет и финанси“ Татяна Костова.

Гражданите могат да ползват бързо, лесно и сигурно електронните административни услуги на интернет страницата на Община Шумен в раздел „Е-услуги“ . За целта е необходимо да имат валиден Квалифициран електронен подпис /КЕП/ или Клиентски идентификационен номер (КИН), който се издава безплатно от администрацията при заявка за ползване на електронни услуги. По електронен път шуменци могат да декларират собствеността си на превозни средства, недвижими имоти, могат да подават патентни декларации, декларации за данък върху таксиметров превоз, декларации върху наследствата и др.

След електронизацията на предлаганите услуги от администрацията отчитат ръст на плащанията на данъци и такси по електронен път и тези с платежни системи. Годишно плащанията са около 33 хил., близо два пъти са се увеличили тези чрез ПОС терминалите в Общината.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *