Петима жители на област Търговище загубиха битката с вируса
13.10.2021
Блъснаха пешеходка на булевард в Търговище
13.10.2021

Музикален букет за 100-годишнината на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

Снимки: Симфониета Шумен На снимката Пламена Манолакиева

Музикален букет, под диригентската палка на Калина Василева, ще поднесат четирима млади таланти на шуменци утре, 14 октомври в зала „Професор Венета Вичева“. Концертът на Симфониета Шумен е по повод 100-годишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Академията е учредена под името Държавна музикална академия с Указ на Цар Борис ІІІ (№145/21.07.1921) в отговор на все по-налагащата се необходимост, както от подготвени учители по пеене за училищната мрежа, така и от квалифицирани музиканти за устремно развиващата се българската музикална култура.

Антония Мирчева започва да свири на флейта на 10 годишна възраст в НМУ “Любомир Пипков” в класа на д-р Ива Любомирова. От 15 годишна тя се явява на международни и национални конкурси. Носител е на над 30 награди от Международни и Национални конкурси по флейта и камерна музика. Била е солист на редица оркестри, както в страната, така и в чужбина.

Самуил Йорданов Златев е роден на 12.16.2001г в гр. София. Той започва  музикалното си образование през 2015г в НМУ “Любомир Пипков” в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров. Присъединява се към младежко-юношеска филхармония “Пионер” през 2016 и взима участие в Young Euro Classic в Konzerthaus Берлин. Носител е на награди от конкурси: Първа награда от конкурса “Орфеева дарба”, Първа награда в Конкурс за Немска и Австрийска музика в Бургас. Втора награда от конкурса “Добрин Петков”.

Пламена Манолакева е на 19г. от град Бургас. Свири от 11 години на виолончело  и завършва   Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. В момента е  първа година студент в НМА  „Професор Панчо Владигеров“ в класа на доцент д-р Атанас Кръстев. Участва в различни майсторски класове и конкурси. Работи  с различни професори – Денис Северин, Разван Сума, Драган Джорджевич и др.

Славчо Божидаров Тодоров е роден на 07 февруари 2002 година в гр. Лом. От 2012 до 2020 година е ученик в НУИ „Панайот Пипков” – гр. Плевен, специалност „Пиано” с преподавател Антоанета Воденичарова. В периода 2017 – 2020 година е и курсист при проф. Людмил Ангелов в НБУ – София. През 2020 г. е приет в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ –  гр. София в класа на проф. д-р Борислава Танева. Носител е на многобройни награди от национални и международни конкурси в Австрия, Швейцария, Белгия, Гърция, Великобритания, Румъния, Унгария и Япония. Участва в майсторски класове на проф. Д-р Атанас Куртев, проф. Милена Моллова, проф. Борислава Танева,  проф. Агате Леймони, проф. Даниела Андонова, проф. Людмил Ангелов.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *