Попово с най-много новозаразени с COVID
19.10.2021
Арестуван протестиращ срещу Иван Гешев е оправдан от съда, съобщи адвокат Полина Велчева от “Демократична България”
19.10.2021

Затваряне или зелен сертификат?

Здравната система у нас се задъхва все повече, а властите има два сценария за противодействие – затваряне или зелен сертификат. Новите мерки ще бъдат обявени днес следобед, като се очаква те да бъдат по-строги в секторите, които отказват да въведат зеления сертификат.

Картата по области в страната е влошена, в жълтата област се намира само една област.

При заболели между 500 и 750 на 100 000 души ще се преминава към ротационна форма на обучение. над този праг всички деца ще започнат онлайн уроци. В момента средната заболеваемост е над 500 на 100 хил. души. Предложението на здравните власти е или частично затваряне или въвеждане на зелен сертификат. Сред предложените ограничения посещенията на театри, кина и концерти да се допуска при капацитет до 30%, такива са и предложените мерки за фитнесите. За заведенията работно време от 7.00 ч. до 23.00 ч. и с до 4 клиента на маса. Според Националния план за справяне с пандемията обаче при над 500 заразени на 100 хил.  страната ни трябва да влезе в пълен локдаун. Да се забранят сватби, семинари, спортни събития, а фитнесите, музеите и ресторантите и всички заведения да затворят. Учениците да преминат онлайн, а детските градини да работят само със зелен сертификат.

Сред обсъжданото от здравните власти е да се въведе и зелен сертификат и за работа в болниците. Директорите на болници в страната са изразили мнение, че нарастващия брой на заболелите налага предприемането на допълни мерки. Лечебните заведения са се обединили и около идеята, че плановите операции не бива да бъдат спирани.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *