Арестуван протестиращ срещу Иван Гешев е оправдан от съда, съобщи адвокат Полина Велчева от “Демократична България”
19.10.2021
Ася Аспарухова: Честит празник, уважаеми лекари
19.10.2021

Летуваха ли ученици от Шуменско и Търговищко фиктивно?

Снимка: shumenonline.bg

Има ли ученици от областите Шумен и Търговище, които са летували фиктивно с пари по Националната програма „Отново заедно“? На този въпрос потърсихме отговор от Министерството на образованието и науката след изнеса от ведомството информация за милиони източени средства за фиктивни почивки на ученици.

От там заявиха, че не разполагат с никакви документи, които да доказват каквито и да са нощувки на деца, от която и да е област.

„Нямаме нито едно име на ученик, бил на почивка в базите на „Ученически отдих и спорт“. В МОН е представян общ брой нощувки, за които е плащана субсидия. Ето защо не можем да Ви предоставим исканата информация“, посочват от МОН в писмото си до нас.

За почивки на учениците министерството е платило почти 8 млн. лв. От там твърдят, че ръководството на търговското дружество „Ученически отдих и спорт“, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не е  доказало почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства. Одитът е проведен в продължение на четири месеца.

Информация за летуващите деца от двете области пискахме и от звеното. О там заявиха, че няма как да ни дадат такава информация и изложиха правото си на отговор в документална форма.

В ефира на БТВ министърът на образованието проф. Николай Денков обясни, че министерството е изплащало средствата на база договора – срещу информация, която се подавала ежемесечно. По силата на подписания през декември 2018 г. документ, удостоверяването на почивките ставало в края на годината, когато дружеството представяло списък с данните на децата.  С подписан анекс през 2020 г. тази отчетност отпаднала.

След констатираното при проверките образователният министър поискал смяна на ръководството на звено „Ученически отдих и спорт“. Справка в Търговския регистър показва, че държавната компания се ръководи от четиричленен съвет на директорите. При така създалата се ситуация просветният министър се оказал с вързани ръце, тъй като уставът не му давал правото да ги отстрани или да ги смени.

Работещите на ръководни позиции в държавното предприятие се подписвали на минимална работна заплата. В последствие заради високи финансови резултати си вдигнали заплатите. „С други думи върху фиктивните почивки са си вдигнали заплатите. В началото са взимали малко над 10 000 лв. на месец, след което са я увеличили още малко“, поясни проф. Денков.

По данни на министерството от възможността да летуват, за сметка на държавния бюджет, са се възползваха 40 деца от трите училища НУ „Княз Борис I“, ОУ „Христо Ботев“ в село Златар, община Велики Преслав и ОУ  „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Драгоево, община Велики Преслав. Учениците от тези училища почиваха на Балчик и Златни пясъци. За тях министерството отпусна 15 750 лв., в сумата влиза и почивката на педагогическите специалисти. За почивка на ученици от СУ „Трайко Симеонов“, които летуваха в Албена, МОН отпусна 6 650 лв., а за училището във Върбица – СУ „Паисий Хилендарски“, 14 700 лв., тяхната почивка беше на Златни пясъци.

72 100 лв. за лятна почивка бяха отпуснати на ученици и педагогически персонал от седем училища от област Търговище. Две училища от Търговище – Второ средно училище „Професор Никола Маринов“ Първо основно училище „Христо Ботев“, Основно училище „Паисий Хилендарски“ село Надарево, Основно училище „Христо Ботев“ в село Вардун, поповското Основно училище „Любен Каравелов“, Основно училище „Отец Паисий“ в село Водица и едно училище от община Омуртаг – Профилирана гимназия „Симеон Велчев“. Децата от тези училища летуваха в Китен, Албена, Слънчев Бряг и Каварна.

„Ученически отдих и спорт“ ЕАД е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. Справка, предоставена от изпълнителния директор на дружеството, показва, че към момента в неговия капитал влизат 145 почивни бази. Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до 1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък.

МОН субсидира по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. УОС е поискал и получил от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

След първия одит на МОН в УОС през август т.г. ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.

Заради споменатата „грешка“ в резервационната система УОС възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв.

Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на УОС през това лято установиха хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН. Такава е например ПБ „Фиш фиш“ – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ „Кранево – Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ „Балчик СПТУ – Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

Тези бройки са включени в ежемесечните справки на УОС за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.

Фиктивните резултати на УОС са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли т.г. възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на УОС. Ето защо министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *