Учениците в Шумен онлайн?
22.10.2021
БСП отново ще бъде фактор на стабилност и разумност
22.10.2021

Как да инсталирате COVID сертификата си на телефона?

Сертификатите за ваксинация за Covid-19 могат да се съхраняват и в електронен формат в телефона. Услугата е на „Информационно обслужване“ и е достъпна в няколко различни мобилни приложения от частни разработчици.

Българската компания Cardbox добави дигиталния Covid-сертификат към досегашната си платформа, в която потребителите обичайно събират картите си за отстъпки към различни търговци.

Опцията за добавяне на здравния сертификат е поставена на първа позиция в менюто на Cardbox. Услугата позволява съхранение на три вида документи – за ваксинация, за преболедуване или за направено изследване за коронавирус.

Електронното копие се запазва със сканиране на QR-кода от оригиналния документ. Приложението дава възможност и да се добави PDF-файл със сертификата по желание на потребителя.

В информацията, която Cardbox визуализира, има данни за трите имена на човека, дата на раждане, уникален номер на сертификата, брой на поставените ваксинационни дози и тяхната партида, производител на препарата, дата на завършване на имунизацията и държава на ваксиниране. Тези данни остават запаметени само локално – на смартфона, а не в единна база данни.

Услугата дава възможност и за изтриване на сертификата от приложението, ако потребителят прецени, че не иска да го пази в дигиталния си „портфейл“.

QR-кодът може да се покаже при поискване директно от екрана на мобилния телефон, работи с новото официално приложение на Министерството на здравеопазването за валидиране Covid Check BG и би могло да бъде от полза за лесен достъп до места, които изискват проверка на ваксинационния статус.

Тези, които нямат смартфон могат да използва сертификата на хартиен носител.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *