2 372 семейства получиха помощи за първокласници и осмокласници
26.10.2021
Задържа 7 каруци, пълни с незаконни дърва
26.10.2021

РС КНСБ настоява платените тестове за шуменските медици да отпаднат

Снимки: shumenonline.bg

Регионалният съвет на КНСБ в Шумен призова директорът на Многопрофилната болница за лечение в града д-р Димитър Костов да преосмисли въведеното със своя заповед платено тестване срещу COVID-19 на работещите в лечебното заведение. Това става ясно от позиция на РС на КНСБ Шумен изпратена до медиите.

Припомняме, че след въведеното задължително изискване за „зелен сертификат“ за работещите с ковид пациенти медици, директорът на шуменската болница издаде заповед, с която задължи служителите на МБАЛ Шумен да заплащат антигенните си тестове. Според ценоразписа на лечебното заведение цената за услуга „пробонабиране“ е 5 лв.

От днес медиците със сертификат, при нарушение – на прокурор

Публикуваме пълния текст на становището на организацията:

„При нас постъпи сигнал за предоставяне от страна на Директора на МБАЛ -Шумен, Декларация по чл.272 от КТ за удръжки от трудовото възнаграждение за заплащане на услугата – Пробовземане и изработване на антигенен тест за SARS-COV-2 Считаме, че това противоречи на КТ и Закона за безопасни и здравословни условия на труд поради това, че всички разходи свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, към които се причисляват и тестовете за Ковид-19, са за сметка на работодателя. Това означава, че работникът няма ангажимент да заплаща този тест.

Призоваваме ръководството на болницата да преосмисли предложението си за тестване срещу заплащане на неваксинираните работници и служители от МБАЛ – Шумен, в противен случай ще упражним правото си на сигнални функции по чл.406 от КТ.  Призоваваме също и тези от тях, които нямат здравословни проблеми да се ваксинират в името на пациентите, личното си здраве и устойчивостта на МБАЛ – Шумен в тази тежка ситуация.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *