Пет жертви на вируса в Търговищко за денонощието
26.10.2021
РС КНСБ настоява платените тестове за шуменските медици да отпаднат
26.10.2021

2 372 семейства получиха помощи за първокласници и осмокласници

Снимки: shumenonline.bg

2 372 семейства от област Шумен са получили еднократна помощ за първокласници и осмокласници. Това съобщиха за shumenonline.bg от Регионална дирекция “Социално подпомагане” Шумен.

По данни на Дирекциите в областта до момента за еднократна помощ за първокласници са подадени 1175 заявления, като до момента помощта на 1169 семейства е одобрена. За осмокласници са подадени 1214 заявления, като помощта на 1203 семейства е одобрена. Наблюдава се увеличение на броя на семействата с първокласници, получили еднократната помощ. За сравнение през предходната учебна година са били отпуснати средства на семействата на първокласниците на 838 семейства или 854 деца.

За миналата учебна година помощта за осмокласниците бе отпусната за първи път и бе на основание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март и за преодоляване на последиците. Отпуснатите средства в помощ на семействата на осмокласниците на 639 семейства или 646 деца. Помощ са получили 3 семейства с близнаци и едно с тризнаци осмокласници.

„За първи път през настоящата година право на финансовата подкрепа от общо 300 лв. имат всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете“, допълни Мартина Драгнева, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” – Шумен.

Еднократната помощ е обвързана с посещение на училище и ще се изплаща на два пъти – след влизане в сила на заповедта за отпускането й и в началото на втория учебен срок. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне средствата.

В отказите, касаят административна пречка за бъде изплатена от тях, а именно настоящия адрес на родителите не е в обхвата на съответната дирекция.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *