Изборният ден в област Търговище започна в спокойна обстановка
21.11.2021
7,65 % е избирателната активност към 11 ч. в община Търговище
21.11.2021

Във Велики Преслав 13 двойки получиха дар за 50-годишен семеен живот

Снимки: shumenonline.bg/Пенка и Христо Димови

За Деня на християнското семейство 13 брачни двойки от Велики Преслав бяха поздравени с  петдесетата годишнина от сватбата си с подаръци от общинската администрация и пожелания от кмета Янко Йорданов. Луксозни бонбони, вино и медальон за златната им сватба са получили  семействата в навечерието на християнския празник. Подаръците са били връчени от общински служители, а изненаданите получатели ги посрещнали в домовете си със сълзи от радост.

От документите става ясно, че през 1971 г. във Велики Преслав са сключили граждански брак 100 двойки. От тях 13 се радват на здраве и семейно щастие вече половин век. От общината издирили хората, за да ги зарадват за днешния празник.

Сред тринадесетте щастливи двойки са Пенка и Христо Димови. Тя е от Плевенско, но преди повече от половин век идва по разпределение в преславската болница. Младата медсестра завършва във Варна и много иска да се върне в нейния край, но лекари я убеждават да остане в старопрестолния град, който вече се е сдобил с новопостроената си болница, открита през 1969 г. На 5 март следващата година Пенка е назначена в родилното отделение и покрай новите колеги среща и голямата си любов. На 9 декември правят годеж, а на 9 май 1971 г. – сватба. Днес г-жа Димова казва, че числото 9 й носи късмет. Така 50 години отдава на семейството си, а от тях 37 – на родилките и новородените, които тогава са били над 500 за 12 месеца.

Вергиния и Иван Иванови имат няколко повода за празник през тази година. Освен златна сватба Вергиния чества 70-годишен юбилей през пролетта, а двамата с Иван отбелязват 50 години от годежа си през юли и половин вековно съвместно съжителство през октомври.

Вергиния и Иван Иванови

Вергиния и Иван на студентския празник

На 8 декември ще си спомнят за първата среща от преди 51 години и за студентския празник, който ги е събрал. Така голямата любов довежда Вергиния от Благоевград във Велики Преслав, за да свият семейно гнездо, да отгледат деца и да се радват на внуци.

Олга и Стоян Стоянови тепърва ще честват златната си сватба. Разписали се през декември 1971 г. когато Стоян се върнал от казармата, но се запознали докато тя учела в селскостопанското училища. Олга е от Хитрино и след като завършила се върнала в родния си дом, за да чака 2 години уволнението на Стоян. Щастливата двойка е една от последните, разписали се в ритуалната зала на Велики Преслав преди 50 години.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *