Наваксват забавените доставки на дърва
24.11.2021
Вдигат данък сгради
24.11.2021

Автори и строители на Паметника пристигат в Шумен

Снимките са предоставени от Пресцентъра на Община Шумен

Община Шумен посреща автори на проекта и участници в изграждането на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ на 26 ноември, петък, когато тържествено ще бъдат отбелязани 40 години от откриването на паметника.

Сред гостите ще бъдат скулпторът проф. Иван Славов, един от най-младите участници в екипа на акад. Крум Дамянов,  художникът Найден Панайотов, инж. Михаил Михайлов, най-младият инженер на строежа. В Шумен ще пристигнат също художникът Иво Генчовски и неговият син Кирил, почти връстник на паметника. Вестта за раждането на момчето идва, когато бащата е на скелето и реди мозайката. Паметното събитие е запечатано с едно синьо камъче в брадата на свети Кирил. Тук ще бъдат и двамата каменоделци – Въто Цолов, изваял каменните образи на хановете в скулпторната композиция, и Красимир Суролейски, изработил челюстта и една от лапите на лъва. Още 10 от участниците в строителството на паметника също ще се включат в честването.

Поради здравословни причини ръководителят на екипа акад. Крум Дамянов не може да пътува до Шумен. Сред поканените е и арх. Анета Каменова – Булант, която е ангажирана с проектирането на подхода от града и връзката на паметника с околната среда. Арх. Булант живее в Австрия и също не може да присътва на честването поради усилване на пандемията в момента. В специално писмо до кмета и организаторите тя посочва, че е емоционално свързана както с историческия момент на създаването на българската държава, така и с изграждането на мемориалния комплекс. В писмото описва удивлението на нейните австрийски колеги при представянето на монумента по време на изложбата „Българска архитектура“ във Виена през 2007-ма година, както и определянето на архитектурно-пространственото решение около него като изключително новаторско в реномираното италианско списание Абирате.

В ранния следобед на 26 ноември, петък, гостите на тържеството ще бъдат посрещнати най-напред от кмета на Шумен Любомир Христов в сградата на общината. От 16.00 часа в Информационния център на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ те ще присъстват на представянето на филма „Мост между епохи“, посветен на 40-годишнината от откриването на паметника. Влизането в залата ще става само срещу представяне на документ за преболедуване, ваксинация, наличие на антитела или отрицателен тест за COVID-19, валиден за деня на събитието. В 17.00 часа на импровизираната сцена под мозайката триптих на паметника, ще започне празничната програма.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *