Още 4 месеца извънредна обстановка
24.11.2021
Слънчево с необичайно високи температури
25.11.2021

Кметът спечели делото срещу скаутския клуб

Снимка: Община Шумен

Върховният административен съд обяви за нищожно решението на Общинския съвет в Шумен за финансирането на Скаутски клуб “Мадарски конник” с 30 000 лева за 2020 г. Решението на Административен съд-Шумен бе атакувано от Общински съвет Шумен и Сдружение „Скаутски клуб Мадарски конник”-Шумен.

Последната инстанция потвърждава решението на Административния съд в Шумен, според което Общинският съвет няма законови правомощия за извършване на разходи, които не са предвидени и не са част от бюджета на Общината към момента на гласуването на решението.

В касационните си жалби те излагат оплаквания за незаконосъобразност на съдебното решение поради съществено нарушение на съдопроизводствените правила, необоснованост и нарушение на материалния закон и искат отмяна на обжалваното решение.
По време на делото във ВАС от Върховната административна прокуратура са представили мотивирано становище, съгласно което решението е правилно, не са налице заявените касационни основания и предлагат то да бъде оставено в сила. След преценка на доводите на страните в производството и събраните по делото доказателства състав на ВАС постановява, че твърденията в касационната жалба за допуснати от Административен съд-Шумен нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост са неоснователни. Първоинстанционният съд е отговорил със своя съдебен акт на всяко от направените възражения, изяснил е обстоятелствата по делото и е изложил правните си изводи в пълно съответствие с установеното – решението за финансиране на Скаутския клуб е взето от Общински съвет Шумен при липса на правно основание, което да обоснове неговата компетентност.

ВАС осъжда Общинския съвет и Скаутски клуб „Мадарски конник“ да заплатят общо на кмета Любомир Христов сумата от 800 лева, която представлява направените от него разноски.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *