Осъдиха още петима мигранти
24.11.2021
В Търговищко: 101 хоспитализирани, вирусът взе още три жервти
24.11.2021

Шумен помага на оцелелите след пожара в Рояк

Снимка: shumenonline.bg Помощ дойде и от дамска организация от Варна

Десетки шуменци дариха хранителни продукти, топли дрехи и обувки на оцелелите след пожара в Дома за възрастни хора в провадийското село Рояк.

Помощта достигна до тях днес чрез близките на една от възрастните жени, настанени в дома. Сред обитателите на дома са възрастни хора от Шумен, Нови пазар, Разград и Търговище, успели да се спасят от огнения ад. Дарението приеха един от управителите на дома Владимир Мазурик и старшата сестра на дома Мария Боева.

За да се срещне с тях дойде и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По-рано днес  в църквата „Света Петка“ в село Аспарухово, той отслужи молитва за душите на 9-ма възрастни хора, загинали в пожара.

„Безкрайно съм благодарна на хората, които се отзоваха. Пристигнаха много дрехи и консумативи от много добри хора, от цялата страна. Сега ще насочим усилията си по възстановяване на покривната конструкция, за да можем да върнем хората в дома, там където ще се чувстват най-добре. Ще търсим средства за ремонт на покрива. В момента набираме оферти“, каза за shumenonline.bg един от управителите на дома Милена Мазурик.

Припомняме, че в понеделник вечер, в дома за възрастни хора в село Рояк избухна пожар. Инцидентът отне живота на трудно подвижни пет жени и четирима мъже, които не успели да се спасят. На помощ на безпомощните възрастни се притекли жителите на селото. Телата на шест от жертвите изнесли деца – момчета на по 15-тина години, които първи се притекли на помощ. Останалите 49 обитатели бяха евакуирани. Оцелелите са настанени в общински хотел в съседното село Аспарухово. Кметът на община Дългопол Георги Георгиев увери, че хората могат да останат в базата, докато е необходимо.

Вчера на място дойде и социалният зам.-министър Гълъб Донев, който изрази готовност хората да бъдат пренасочени в държавни домове. Близките на възрастните обаче категорично отказаха с мотива, че държавата не може да им гарантира качествени грижи, такива за какви те плащат.

Днес е обявен национален ден на траур. Почитаме паметта на жертвите от пожара в село Рояк и загиналите при трагедията на магистрала „Струма“.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *