Рекорден брой състезатели на XIII-ия Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ /IATI/
25.11.2021
Съдът отхвърли искането на защитата
25.11.2021

Няма да вдигат таксата за битови отпадъци в Търговище през 2022 г.

Снимка: Пресцентър Община Търговище

Няма да има увеличение на таксата за битови отпадъци в община Търговище. Това обявиха днес при представянето на  план-сметката за чистота за 2022 г. кметът д-р Дарин Димитров и зам.-кметът Валентин Велчев.

През тази година за пръв път проектът на план-сметката е публикуван и за обществено обсъждане в сайта на Общината. Гражданите могат да дават предложения и становища по нея в срок до 17 декември, включително, на e-mail: obshtina@targovishte.bg или писмено, в Центъра за административно обслужване на администрацията.

„Към момента няма подобно законово изискване, но все повече говорим за прозрачност и откритост на институциите. Трябва всеки да знае как се харчат средствата, събрани от данъци и такси“, каза кметът.

План-сметката за догодина възлиза на малко над 7,5 млн. лв. Разходите по нея обаче се очаква да са с близо половин милион лева повече от приходите от таксата за битови отпадъци, която финансира план-сметката.

„Недостигът ще бъде покрит от други местни приходи от бюджета на Общината. Категорично казвам, че няма да позволим това да доведе до повишаване на таксите, влошаване на хигиената или на честотата на сметоизвозването“, заяви д-р Димитров.

Увеличените разходи се дължат основно на таксата за отчисления, които Общината прави към Регионалната инспекция по околната среда и водите, разясни зам.-кметът Валентин Велчев. „За 2022 г. повишението е с 428 хил. лв. Повишение ще има и в таксата за обезвреждане на отпадъците на депото в Шумен, което към момента ползваме. Отчетени са и по-високите цени на горивата“, уточни Велчев.

Д-р Димитров разясни, че продължава работата по изграждането на новата клетка на депото край село Пайдушко. В момента вървят изкопните дейности на клетката. Тя ще е с площ от 30 дка. и е наполовина готова. Готови са и два басейна от по 3,5 дка. В единия от тях ще се отичат отпадните води от депото. След пречистване, те ще преминават към следващия басейн, за чиста вода. Тя ще се ползва за оросяване. Работи се и по изграждането на пречиствателната станция.

Строежът се финансира с 2,5 млн. лв. от отчисления, които бяха върнати на Общината по искане на кмета. Наличната сума е достатъчна за изграждането на тялото на новата клетка, за да може да започне депониране на отпадъците там, след приключване на строителството. „След това вече поетапно ще изграждаме обслужващи постройки, път, осветление, озеленяване и други, за които допълнително ще търсим финансиране“, каза градоначалникът.

Очакванията са в края на 2022 г. Общината да извозва битовите си отпадъци на депото в Пайдушко.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *