От другата страна на IATI
26.11.2021
Жалби за изпълнението на транспортната схема обсъдиха в Търговище
27.11.2021

Със звук и светлина Шумен чества 40 години “Създатели на българската държава”

Снимки: Община Шумен

С впечатляващо лазерно шоу, 3D мапинг, светлинен спектакъл и мощна заря Шумен чества 40 години от откриването на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Празничната програма започна под звуците на химна на Шумен „Оттука започва България“. Публиката беше силно развълнувана от есето на 11-годишната Християна Максимова от Раднево, озаглавено „Камък“. „Аз съм камък, но не какъв да е, а необикновен камък, защото в мен тупти сърце, което разказва българската история“, е написала младата авторка. На откритата сцена под мозайката триптих членове на дружество „Традиция“ пресъздадоха моменти от началото на първата българска държава.

Студеното време и силният вятър не попречиха на множество шуменци, млади и по-възрастни, деца и родители да се качат на платото и да присъстват на честването.

Специално за тържеството в града пристигнаха автори и изпълнители от екипа на акад. Крум Дамянов, които са участвали в строителството. Кметът Любомир Христов поздрави гостите. Той благодари на всички, които с ума и таланта си, с ръцете и майсторството си са изградили този впечатляващ монумент.

„В продължение на 22 месеца скулптори, архитекти, инженери, каменоделци и строители са издигали бетонните кули, извайвали са знаците, символите и образите на създателите и строителите на българската държава,“  каза Христов. Той пожела на всички да са здрави,  да си спомнят с добро онези дни на творчество, ентусиазъм и съзидание и да се връщат по-често тук. Поздрави и шуменци, за които паметникът е част от живота на града, от неговите делници и празници.

Всички гости от екипа, свързан с построяването на мемориала, получиха грамоти и специално изработени за годишнината плакети с изображение на паметника. По-рано днес в информационния център на комплекса „Създатели на българската държава“ те изгледаха документалния филм „Мост между епохи“, специално създаден 40-годишнината на монумента.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. Loveca_ каза:

    Кажете на кого са снимките! Не казвайте, че общината ги е снимала! Уважавайте труда на автора като споменете името му!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *