Класично и романтично
02.12.2021
„Био логично“ – изложба на Мария Касчиева
02.12.2021

1000 лв. глоба за гурбетчия, стрелял напосоки през терасата си

1 000 лева глоба ще трябва да заплати шуменец, стрелял напосоки с пистолет през терасата си. Наказанието е наложено от Районния съд в Шумен.

Случката се разиграла в края на септември миналата година, когато 36-годишният „каубой“ с инициали Г. З. се завърнал от Англия. Денят, 30 септември гурбетчията започнал с обилна почерпка алкохол в жилището си на ул. „Софийско шосе“. Водката го окуражила да посети близкия ловно-рибарски магазин, откъдето си купил газ-сигнален полуавтоматичен пистолет марка „Zoraki MOD 914“. Освен с оръжието обвиняемият се сдобили с определено количество халосни и газови патрони. На път за вкъщи срещнал свой приятел И.К., когото поканил, за да полеят новата придобивка. Към скромната компания се присъединил още един приятел на чашката – Н.П. Докато се черпели Г. З. извадил заредения пистолет и възпроизвел няколко изстрела от терасата на кухнята към улицата. В изблик на мъжественост крещял неразбираемо на висок глас.

Гостите му направили забележка, но „каубоя“ не ги отразил и продължил следобедната си стрелба. Гърмежите и виковете му били чути от съседи, които подали сигнал на спешния телефон 112. Тогава компанията била посетена от екип на РУ Шумен и групата за бързо реагиране към Областната дирекция. Пред маскираните разгърмелият се шуменец се заканвал и скачал на бой. При претърсване в жилището му били намерени и иззети пистолета, 187 боеприпаси и 39 гилзи. При направения оглед под терасата били намерени 23 броя гилзи.

Пред съда 36-годишният мъж изразил съжаление, разкаял се за постъпката си и го ударил на молба за налагане на минимално наказание. С внесено постановление Районната прокуратура направила предложение Гр. З. да бъде освободен от наказателна отговорност. Обвинението изтъкнало, че наказателното производство е образувано за престъпление, за което НК предвижда наказание “лишаване от свобода” до две години или „пробация“ и „обществено порицание“, извършителят е осъждан, но е реабилитиран през 2008 г., не е бил освобождаван от наказателна отговорност, а с деянието не са причинени имуществени щети. Така съдът наложил административно наказание „глоба“ в размер на минималния, предвиден в закона размер – 1000 лв.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдът приел направените от З. самопризнания, поведението му след инцидента, изразяващо се в съжаление и разкаяние за постъпката си, както и влошеното му материално положение. 36-годишният шуменец бил безработен и не реализира трудови доходи, като в същото време се грижи за издръжката на двете си деца. Въпреки лошото си финансово положение, освен наложената му глоба Г. З. ще трябва да заплати в полза на държавата и сумата от 722 лева, разноски за възнаграждения за вещи лица.

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. аааа каза:

    Малоумник! Няма пари да си върже гащите, тръгнал на бабаит да се прави. Да пробва в Англия да го направи това, може и да го застрелят на място!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *