Опит за кражба от вендинг автомат
06.01.2022
Осветиха бойните знамена на Шуменския военен гарнизон
06.01.2022

Изчислете личната си инфлация

Половината от планираното увеличение на минималната работна заплата вече е изядено заради инфлацията, изчисленията са на КНСБ.

Правителството обяви, че предвижда минималното заплащане да се вдигне от 650 на 710 лв. От синдиката отчитат, че за първи път от десет години насам, през 2021 година хората на минималната заплата губят покупателната способност. До и под минималното възнаграждение получават около 830 хиляди работещи, което е 1/3 от всички. Според сметките на КНСБ, за да живее нормално един работещ в началото на 2021 година е трябвало да получава чисто 1 047 лева, а в края на годината сумата надхвърля 1 100 лв.

От КНСБ настоява, както се предвижда актуализация на бюджета в средата на годината, така да се предвиди и още едно вдигане на минималния доход. Така до края на годината да достигне 760 лв.

До ноември 2021 година отчетената инфлация надхвърли 7%, а минималният доход за цялата година нарасна с 6,6%. Личната си инфлация можете да изчислите на сайта на Националния статистически институт, като опишете колко плащате за различни стоки и услуги.

Калкулаторът дава възможност да изчислите личната си инфлация, т.е. вашия индекс на потребителските цени чрез въвеждането на личните ви месечни и годишни разходи, които отговарят на личен ви модел на потребление.

Въз основа на въведените данни ще видите графики и таблица с официалните и с вашите изчисления на месечната и на годишната инфлация и така ще имате възможност да видите как различните тегла, дължащи се на различните модели на потребление, оказват влияние върху общото изменение на цените. Отделна графика „Сравнение на разходите” съпоставя Вашия личен модел на потребление с модела на потребление на средностатистическото домакинство по основни видове разходи.

Калкулатор за изчисляване на личната инфлация.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. rrrrr каза:

    За да се живее нормално трябват над 1500 лв. чисто на човек и при това, че няма заеми. Да може да си позволява да си купи почти каквото иска, да може да си купува дрехи, да има малко за почивка и да спестява нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *