Млад поповчанин задигна кола, отива на съд
13.01.2022
Обновяват централния площад в Нови пазар
13.01.2022

Представят новия план за справяне с COVID-19

Националният оперативен план за справяне с COVID-19 ще бъде представен днес от 17.00 ч на пресконференция в Министерския съвет. Министър-председателят Кирил Петков ще открие събитието чрез
видеоконферентна връзка. На пресконференцията ще присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

На оперативно заседание министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. От този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения  в страната стане критично ограничен.

Мерките ще се вземат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на пациенти с коронавирусна инфекция. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие, преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *