Отново над 7000 заразени с COVID-19 у нас
14.01.2022
Граждани предлагат на МРРБ и АПИ пътища за ремонт
14.01.2022

Мерките в училище

Новият план за справяне с COVID-19 разделя страната на шест района. Стратегията включва 4 етапа. Какви ще бъдат мерките, които ще се въвеждат в образователната система при всеки един от етапите на плана?

При етап 1 или 50% заети интензивни легла се засилва контролът по спазване на мерките. Спират се организираните посещения, екскурзии, посещения на музеи, зелени училища и др. Олимпиади и състезания ще бъдат присъствени при дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място.

При етап 2 или 60% заетост – спират заниманията по интереси с изключение на тези, които са част от целодневната организация на обучение. Не трябва да се смесват деца от различни паралелки.

При етап 3 или 70% – класовете от 5 до 12 клас излизат в ротационен режим на обучение с продължителност на периода 1 седмица. Децата в 1-4 клас остават присъствено в клас. Въвежда се и вечерен час до 22 часа.

При етап 4 или 80% и над заетост на леглата, децата от 5 до 12 клас минават в онлайн обучение, а за 1-4 клас ще се решава според конкретната ситуация. Тук се въвеждат нови индикатори – каква точно е заболеваемостта и дали в съответния клъстър от области има налични легла за интензивна грижа, но специализирани за деца.
Има още една особеност – ако в малките населени заболеваемостта е два пъти по-малка от средната и има достатъчно легла, то тогава децата от 1 до 4 клас могат да останат в системата, дори когато сме в четвърти етап на плана.

Тестването на учениците веднъж седмично и наличието на зелен сертификат за ваксинация или преболедуване, остава като изискване за присъствено обучение. Както досега при наличието на положителен ученик паралелка се карантина.

Родителите ще могат сами да избират дали детето им ще се обучава присъствено или от разстояние.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *