Рязък спад на интереса към ваксините
25.01.2022
711 ученици от Шумен и Велики Преслав под карантина
25.01.2022

В зелената зона сме, до дни влизаме във втория етап

Снимка: shumenonline.bg

Област Шумен попада в зелената зона според новото разпределение на страната съгласно новото деление, описано в новия оперативен план, като прогнозата е след пет дни областта да премине в етап две, при който ще бъдат въведени някои нови мерки някои, но всички бизнеси и училища ще продължат да работят работят. Това съобщиха пред медиите властите в Шумен след провелото се днес заседание на Областния кризисен щаб, на което бе обсъдена епидемичната обстановка.

Водещ фактор за преминаването от един етап в друг е броят на наличните интензивни легла, поясни областният управител на Шумен Владимир Йолов. Според новият Национален оперативен план за справяне с COVID-19 при вторият етап запълнените интензивни легла в болниците е 60%. Той предвижда спране на заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на зелен сертификат, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

По данни на РЗИ Шумен към днешна дата заболеваемостта е 614 на 100 хил. на 14 дневна база. На фона на нарастващата заболеваемост РЗИ отчете рязък спад на интереса към ваксините срещу коронавирус. В областта са ваксинирани едва 9 деца на възраст между 5 и 11 години.

„Продължаваме на изоставаме в имунизационния процес, като за вчера са поставени само 107 дози ваксина. През изминалата седмица сме поставили с 1500 дози ваксина по-малко“, отчете директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова.

Решенията, които Областният кризисен щаб са завишаване на проверките по спазване на противоепидемичните мерки, преустановяване на плановия прием и планово-оперативната дейност, подобряване на организацията на контрол от страна на кметовете по общини.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. Слави Трифонов каза:

    шефа на фикосота шумен – кюрчийски задължи работници да се ваксинират
    от деловодството им казаха или се ваксинирате или напускате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *