„Шумен“ посреща „Берое Стара Загора“ тази неделя
25.01.2022
Масово без „зелен сертификат“ в Търговище
25.01.2022

Оставиха в ареста новопазарец, хванат със 142 грама наркотици

Снимка: shumenonline.bg

Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняем в държане на наркотици с цел разпространение. Светослав С. е задържан за постоянно под стража с определение на Окръжен съд – Шумен. На 10 януари в автомобила му в Нови пазар били открити и иззети 142 г. марихуана.
Адвокатът на обвиняемия смята, че от материалите по делото не може да се напави извод, че при по-лека мярка за неотклонение има опасност подзащитният му да извърши престъпление или да се укрие. Другият обвиняем по същото досъдебно производство му е подарил трева, която да употреби за лични нужди. Светослав каза пред въззивния съдебен състав, че отвреме навреме пуши, но никога не е продавал.
Представителят на Апелативната прокуратура отбеляза, че деянието е извършено в изпитателния срок по две предходни присъди. Въпреки наказанията, той е продължил да с престъпната дейност, а санкциите не са имали силата да го възпрат. Това води до единствения възможен извод – че само задържане под стража е адекватната мярка за процесуална принуда.
Апелативният съд прецени, че са събрани достатъчно факти и обстоятелства, за да се направи извод за съпричастността на Светослав С. с разследваното деяние. Опасността от укриване се извежда от съдебното минало на обвиняемия. И двете престъпления, за които е бил наказван, са свързани с наркотични вещества: управление на МПС след употреба на опиати и държане на наркотици. Действително, настоящото деяние е извършено в изпитателния срок по постановено условно осъждане. Основателен е рискът обвиняемият да извърши ново престъпление. Именно и заради нарушаването на изпитателния срок, при осъждане по настоящото дело, законът изисква ефективно наказание. Тази угроза би го мотивирало да предприеме действия по укриването си.
С тези съображения Апелативен съд – Варна прие за правилно и съобразено с изискванията на закона определението на Окръжен съд – Шумен, с което е взета мярка „задържане под стража“ на Светослав С. Съдебният акт, с който то бе потвърдено, е окончателен и не подлежи на обжалване.
shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *