91 нови случая на COVID в област Търговище и само един новоизлекуван
26.01.2022
Нов заместник на областния в Търговище
26.01.2022

Безплатна социална услуга за 793-ма възрастни в община Шумен

Снимка: shumenonline.bg

793 души в община Шумен се възползват от безплатна социална услуга на територията на община Шумен по „Патронажна грижа +“.  Това оповести днес на брифинг зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова.

По този проект се предоставят почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19.

Първото направление обхваща всички дейности по дата предходни проекта „Патронажна грижа 2“  и „Патронажна грижа 3“, а именно пазаруване на хранителни продукти и лекарства, както и извършване на административни услуги. Второто направление предлага нова дейност свързано с осигуряване на дезинфекция, лични предпазни средства. Работата по тази дейност се осъществява от специално назначени хигиенисти. Тази дейност е предназначена към всички социални услуги, които са на държавно делегирани бюджети, каквито са Старческия дом, центровете за семейно настаняване и др. По това направление вече са назначени хигиенисти, които обслужват 793 потребители на социалните услуги към община Шумен, което е над капацитета – за 789 лица.

„Редовно надвишаваме капацитетите на всички проекти за социални услуги, които предлагаме. Услугите са много специфични, работим с възрастни хора, а все повече хора търсят социалните услуги, които предоставя община Шумен“, каза д-р Маркова.

Новата услуга, която се предлага е антигенни тестове и осигуряването на теблети, телефони или лаптопи, с които да се осъществява онлайн връзка за консултиране или връзка с близки.

„Антигените тестове се осигуряват с цел да бъдат тествани хората, при които има съмнение, че развиват вирусна инфекция. Таблетите и лаптопите се ползват за дистанционна връзка с близки и приятели“, разясни ръководителят на проекта и директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с увреждания към Община Шумен Севелина Колева.

Проектът „Патронажна грижа +“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ стартира през ноември 2021 година и ще продължи до 23 ноември 2022 година. Стойността му е  1 147 760 лв.

Телефоните, на които хората могат да се обаждат, са 0878261240 и 0879904770.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *