РЗИ Търговище откри нередности в дома за стари хора, фризьорски салон и заведения
08.02.2022
Шумен и Търговище сред най-засегнатите области от режим на водата
08.02.2022

Затягат мерките в Търговищко, областта влезе в Етап 3

Снимка: Пресцентър Областна администрация Търговище

Затягане на мерките заради повишилият се брой положителните случаи на коронавирус и заболеваемостта сред учениците и медицинския персонал в лечебните заведения. Това бе обсъдено на провело се днес спешно заседание на Областния кризисен щаб в Търговище, свикано от областния управител Станимир Парашкевов.

Областта вече премина в следващия етап III, описан в новия Национален план за справяне с пандемията. От няколко дни заболеваемостта е близо 1000 заболели на 14 дневна заболеваемост.

В заседанието взеха участие заместник областния управител, представители на РЗИ- Търговище, РЗОК-Търговище, лечебни заведения за болнична медицинска помощ, ЦСМП, сдружение на общопрактикуващите лекари, представители на местна власт, РУО –Търговище и ОД на МВР-Търговище. Присъстващите предложиха да се въведат противоепидемични мерки на територията на областта, свързани с учебния процес, засилен контрол и проверки по базари, тържища и пазари, ограничаване посещенията в търговски центрове и големи обекти с обществено предназначение и др., с цел ограничаване разпространението на заболеваемостта  и излизане на област Търговище от този етап.

В националният план за справяне с епидемията са разписани точно мерките, които се приемат и прилагат при преминаване на даден регион в следващ етап. В тази връзка Областния кризисен щаб прие въвеждането на противоепидемични мерки, съобразени с тези, разписани в Националния план. От  РЗИ –Търговище беше изготвена заповед, разпореждаща тези мерки,   която се очаква в днешния ден да бъде утвърдена от Министерство на здравеопазването и ще влезе в сила незабавно.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *