Институционален батак! Бомбоубежищата в Шумен „строго секретни“
04.03.2022
Спасена от войната бесарабска българка: „Сякаш сме си у дома“
04.03.2022

Координационен щаб с гореща телефонна линия в помощ на украинските бежанци

Снимка: Областна администрация Шумен

Със заповед на областния управител д-р Владимир Йолов е сформиран Областен координационен щаб за подпомагане на потока пристигащи граждани от Украйна. В щаба са включени представители на държавни институции и на всички общини в област Шумен. „Свиквам този щаб за изграждане на координационен център област Шумен-Украйна с цел да координираме работата на местните власти и регионалните държавни органи, за да може да се окаже навременна помощ и подкрепа на украинските граждани, пристигащи на територията на област Шумен“, съобщи областният управител на първото заседание на щаба. Центърът ще събира и предоставя информация за всички възможни ресурси за настаняване на украински граждани, ще подкрепя кампанията на Български червен кръст за хуманитарна помощ, ще поддържа връзка с институциите в образователната система и контакти с работодателите.

Областният управител уточни, че центърът ще работи в няколко направления- ресурсно настаняване с ежеседмичен обмен на информация с общините за възможностите за настаняване и за изхранване, анкетни карти на пристигащите хора, чрез които ще бъде получена информация за техния здравен статус, необходимост от медицинска помощ или лекарства, необходимост от детска градина или училище за децата, професионални умения. Ще бъде осъществена координация с бизнеса и тези от хората, които желаят да работят ще им се даде тази възможност. Предстои да бъде открита телефонна линия и имейл адрес за връзка, информация и въпроси към центъра.

На първото заседание на щаба днес бяха обсъдени начините на взаимодействие и обмена на информация между всички институции, общите действия за оказване на подкрепа на търсещите закрила украински граждани, наличните ресурси за логистична, медицинска, хуманитарна и друга помощ. По информация на кметовете до този момент в две от общините – Смядово и Каспичан са пристигнали и има настанени украински граждани. До 7 март всички общини ще представят информация за наличната леглова база с възможности за настаняване на пристигащи граждани от Украйна.

„Важно е да създадем нужната организация, да има работещ механизъм и да сме готови да окажем съдействие и помощ на нуждаещи се от подслон и подкрепа граждани на Украйна, които ще пристигнат на територията на област Шумен“, заяви областният управител. Членовете на щаба призоваха всички да подкрепят благотворителната кампания на БЧК за набиране на финансови средства и материална помощ за пострадалите от събитията в Украйна.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *