Пазените в тайна скривалища – свърталища на наркомани и бездомници
07.03.2022
Шест общини в Шуменско са подслонили украински бежанци
07.03.2022

Страхът от радиация повиши търсенето на йодни препарати в Шумен

Страхът от радиация е повишил търсенето на йодни препарати в Шумен. Това каза за shumenonline.bg Евгени Панайотов, председател на местната организация на аптекарите.

Препаратите на йодна основа помагат за това радиацията да не бъде усвоена от организма, приемат се като хранителна добавка. На този етап обаче повишени радиационни нива у нас няма. Евгени Панайотов съветва хората да не го приемат без предписание.

„В момента няма никакъв смисъл да бъдат приемани, ако все пак хората се страхуват, могат да си държат запаси вкъщи. Въпреки това ще кажа, че в държавният резерв има наличност, който е с подменен срок на годност“, обясни той.

Другата странност е, че хората търсят тинктури йод, за перорална употреба.

„Не знам откъде се информират, но йодната тинктура не се приема по този начин, тъй като това крие рискове за здравето на хората“, поясни Панайотов.

Специалисти обясняват, че йодните медикаменти се използват при ядрена опасност. Съдържащият се в таблетките йод се свързва с щитовидната жлеза, като по този начин пречи да се свърже с радиоактивния йод, но не предпазва останалата част от тялото. Ако все пак сте започнали да ги приемате риск за здравето няма, успокояват фармацевти, при условие, че ги приемате в препоръчителната доза. Рискът е за тези, които имат установен проблем с щитовидната жлеза. При тях консултацията с лекар е задължителна.

shumenonline.bg

 

 

 

Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни медикаменти през последните няколко дни. Причината са опасения от ядрена война.

За последните 6 дни количествата от продадените йодни медикаменти у нас се равнява на тези, които се продават обикновено за цяла година.

„През последните 3-4 дни имаме 300% ръст на йодни тинктури, на келпа и на калиев йодид таблетки“, информира председателят на Асоциацията на аптеките Николай Костов.

 

 

Повишеното търсене е заради информация за повишен радиационен фон в областта на Чернобил. Място за паника няма и специалистите съветват да не се приема йод без причина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *