Страхът от радиация повиши търсенето на йодни препарати в Шумен
07.03.2022
КЕВР вдигна цената на природния газ
07.03.2022

Шест общини в Шуменско са подслонили украински бежанци

Шест общини в област Шумен са дали подслон на бягащи от руската инвазия в Украйна бежанци, като повечето от тях са майки с деца. Това съобщи на брифинг днес пред журналисти областният управител на Шумен Владимир Йолов.

Едно украинско семейство е настанено в община Велики Преслав, там кметското ръководство е заявило възможността за прием на още 30 места. Каспичан са приели 19 бежанци и имат възможност да настанят още 50. Шест са настанените украинци в Нови пазар, възможностите са за още 40 души. Във Венец убежище са намерили трима души, като са заявили готовност да приемат още две семейства. Общината обсъжда и варианта да предостави сградата на бивша детска градина в село Габрица.

„Търсещите убежище са предимно майки с деца, които искат само подслон и храна за децата си. До този момент няма данни за извършени нарушения от страна на влезлите на територията на България украински граждани, няма и болни от ковид“, каза Йолов.

Най-много са украинските бежанци в община Смядово, която първа обяви готовност да приеме 60 души. Към днешна дата там в новоремонтирана сграда на бивша детска ясла са подслонени 30 души.  В най-голямата община Шумен все още не е настанен нито един украински бежанец. Готовността на общината е за 40 души, като хотели в града са готови да поемат 106 души. Без бежанци на този етап са общините Хитрино, Върбица, Никола Козлево и Каолиново. С изключение на Каолиново всички останали общини са готови да приемат украинци. Община Каолиново е декларира оказване на помощ при транспортирането им в областта.

В областта вече е сформиран координационен щаб, който има за цел организиране и подпомагане работата на институциите във връзка с приемането на украински граждани на територията на област Шумен. Открита е и гореща телефонна линия и имейл 054 / 913 004, +359 88 509 9502, podkrepa@oblastshumen.government.bg

При влизането си на територията на област Шумен украинските бежанци ще бъдат настанявани регулярно, след което ще попълват анкетна карта, преведена на украински език. В нея те ще дават информация за семейното си положение, здравен статус и формата, по която ще пребивава на територията на областта.

За наличния ресурс за настаняване общините в областта ще дават ежеседмична информация. Такава ще постъпва и от БЧК за нуждата на стоки от първа необходимост – храни, дрехи и др. необходимо. Обсъжда се и възможността децата на украинските граждани да получат образование в детските градини и училищата в областта. Работодатели от региона са заявили желанието си да съдействат и да осигурят работа на украинските бежанци.

Гражданите на Украйна имат право на пребиваване във всяка страна членка на Европейския съюз за срок от 90 дни. Престоят може да бъде обновяван на всеки 180 дни. Повечето от тях са влезли на територията на страната ни като туристи, малко са тези, влезли у нас със статут на бежанци. От отпусната помощ от правителството в размер на 40 лв., могат да се възползват само тези, които са с изяснен статут на пребиваване.

При необходимостта от изграждане на по-голям бежански център местната власт ще използва някоя от спортните бази или общински помещения с леглова база.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *