Да помогнем на пострадалите в побратимения град Херсон
14.03.2022
Кауфланд отмени евтиното олио за тази събота
14.03.2022

МБАЛ-Шумен предлага работа на украински медици

Снимка: shumenonline.bg

Украински медици могат да получат работа в МБАЛ-Шумен, в случай че отговарят на изискванията за наемане на медицински кадри. Това заяви за shumenonline.bg директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.

Търсят се специалисти невролози, педиатри, анестезиолози, ендокринолози, кардиолози, хирурзи и медицински сестри. С тях болницата се надява да запълни кадровия си дефицит. Средната основна заплата за лекар е 1600 лева, без допълнителните плащания, 900 лв. е базовото възнаграждение за сестрите.

„Появили се някой, имаме готовност веднага да го назначим и ще търсим начин да го задържим. Всеки е добре дошъл, имаме нужда от всякакви специалисти. Единственият проблем е, че трябва да отговарят на изискванията, според българското законодателство за език, приравняване на хорариумите, легализиране на дипломите“, коментира д-р Димитър Костов.

В организацията би следвало да се включи и общината, която може да предостави за живеене новите социални жилища в кв. „Тракия“.

Избягалите у нас от войната в Украйна лекари и медицински сестри, които искат да работят като медици ще се явяват на държавен изпит, както и на изпит по български език. Заедно с образователното министерство обаче Министерството на здравеопазването ще съкрати процедурата по проверка на хорариумите на украинските медици.

Трудовият договор дава допълнителни преимущества на украинските граждани от български произход, които желаят да се завърнат и установят трайно в България.
Те могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване, в случай, че имат сключен трудов договор с български работодател за срок, по-голям от шест месеца.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *