Откриха фестивала „Нова българска драма“
11.05.2022
Слънчево и без валежи
12.05.2022

600 000 лева за „Кабиюк“

600 000 лева са отпуснати на конезавода „Кабиюк“. Средствата са за обезпечаване на част от разходите на предприятието съгласно сключен договор с Министерство на земеделието за поддържане на автохтонни и други ценни породи от Националния генофонд по животновъдство и съхраняването им като национално богатство. Това каза по време на посещението си днес по повод Деня на Шумен министърът на земеделието Иван Иванов.

Предстои сключването и на нов 3-годишен договор за допълнителни средства. От 2 милиона и половина пасив през лятото на миналата година в момента от конезавода отчитат печалба от 1 милион и 52 хиляди лева.

„Трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като „Кабиюк“. Това е обект от изключителна важност, в който се пази генофонда на страната. През последните години предприятието е оставено на произвола, без грижа от страна на държавата. Въпреки това е успяло да се съхрани. То има важна функция – да запази и развива генофонда на родното животновъдство. Едно от най-големите богатства на България са така наречените местни породи животни. В „Кабиюк“ се съхранява генетичният ресурс на българското сиво говедо, каракачанската овца, медночервената шуменска овца. Тези породи са възникнали в следствие на народната селекция, в продължения на хилядолетия и са напълно адаптирани към нашите условия и географска ширина. В „Кабиюк“ се съхранява генната банка, която е много необходима за бъдещето на българското животновъдство. Министерството ще работи в посока възстановяване на предприятието и излизането му на печалба в бъдеще“, каза министърът.
При визитата си той посетя и лозарско стопанство и едноименна изба в село Царев брод. Запозна е с историята на лозарското стопанство, с площ в момента от над 270 дка., което днес освен традиционните бели сортове за региона – Совиньон Блан, Траминер, Шардоне, Пино гри, стопанството залага и на сортове българска селекция като Гергана и Евмолпия. Иванов акцентира върху всички възможности за подкрепа от страна на държавата в сектора посредством Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и съществуващите схеми за качество, с оглед на популяризиране и увеличаване на предлагането на български бели и червени вина, с традиционни и уникални качества.
shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *