Ремонти оставят адреси в област Търговище без ток
12.05.2022
Национален фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“
12.05.2022

Да се завърнеш в бащината къща

Снимки: shumenonline.bg

Да се завърнеш в родното село и в бащината къща – това направи академик Дамян Дамянов, който тези дни беше в Шуменско за провеждане на националната конференция „Пътуване към България“. Академик Дамянов е  почетен гражданин на Шумен и на Велики Преслав, член-кореспондент на БАН и до неотдавна беше председател на Съюза на учените в България. Той и проф. д.и.н. Иван Йорданов поставиха начало на научния форум през 2010 година и сега в рамките на конференцията академикът направи кратко пътуване до родното си село Драгоево.

Дамян Дамянов е роден през 1946 г. в една от къщите край реката, която отдавна се обитава от бивш кмет на селото. Срещите в Драгоево се осъществиха със съдействието на преславски организатори на конференцията в старата столица и специалиста по култура Дарина Минева. Местните посрещнаха академик Дамянов в центъра на Драгоево с хляб и сол, показаха обновените места по инфраструктурата и културния календар на селото.

Пред къщата, където е роден, Дамян Дамянов разказа спомени от неговото детство, свързани с голямата чешма и ковачницата до дома им. Академикът остана приятно изненадан, че Драгоево придобива европейски облик, че самодейци от малкото читалище разнасят по света традициите на родния му край и българските обичаи.

Кметът на Драгоево Вичко Вичев и представители на НЧ „Васил Друмев“ разговарях с госта по време на обиколката из селото. Дамян Дамянов горещо благодари на инициаторите на това емоционално пътуване.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *