Турнир по баскетбол 3х3
12.05.2022
Награждават победителите от конкурса „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“
12.05.2022

Отборът на СУ „Сава Доброплодни“ спечели състезание за защита при бедствия и аварии

Отборът на СУ „Сава Доброплодни“ спечели общинския и областен кръг на Националното ученическо състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации-2022″, който се проведе днес в двора на Учебен център на РДПБЗН-Шумен. Сили в надпреварата мериха шест училища от Шумен и две от Смядово. Всеки отбор се състои от 4 състезатели и един резервен.

Целта на състезанието е да се провери нивото на придобитите през основния курс на обучение знания, умения и навици за действия при бедствия, аварии и катастрофи и работа в екип при възникване на кризисни ситуации.

„Основната цел е да повишим знанията на децата и населението за реакцията им при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Състезанието е не само теоритично, в него има много практически познания, които децата трябва да покажат какви знания са усвоили през учебния процес. В практическата част прилагат знанията си относно ликвидиране на пожари, какви действия да предприемат при земетресение, химическа и радиационна авария“, обясни Росен Борисов началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“.

Седмокласникът Галин Иванов от II ОУ „Д-р Петър Берон“ решил да се включил в заниманията, които предизвикали интереса му. признава, че го направил за да се научи как да спасява животи и да процедира в опасни ситуации.

„Заниманията са ми много интересни, никога досега не ми се е налагало да ги прилагам и надявам се да се наложи, но, ако се случи знам, че съм добре подготвен“, сподели Галин.

Втори в надпреварата на общински кръг остана отборът на III ОУ „Димитър Благоев“, а на областния ОУ „Христо Ботев“ село Янково. Трети в общинския кръг се класираха младите огнеборци на II ОУ „Д-р Петър Берон“.

Състезанието се организира от РДПБЗН-Шумен, Община Шумен и Българския младежки червен кръст.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *