Изгубен лист остави 20 възрастни без пенсии
12.05.2022
Слънчев и топъл петък
13.05.2022

Сертификати за активни младежи, застъпници в екологични кампании

Снимки: shumenonline.bg

Сертификати за активно участие в обучение и застъпнически кампании за чиста околна среда получиха днес ученици от СУ „Сава Доброплодни“ и ПЕГ „Никола Вапцаров“. Това стана на заключителна пресконференция днес, на която участниците в проекта отчетоха постигнатите резултати.

Удостоверенията връчи Галина Минчева, експерт на екологичния проект „Млади хора ЗА  чиста околна среда”, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежта.

„Този сертификат е една добра добавка към CV-то. Показва колко активен е бил този млад човек, работейки по екологичен проект“, обясни Галина Минчева.

В рамките на проекта бяха проучени нагласите на младите хора в Шумен към проблеми, свързани с чистотата и опазването на околната среда. По-голямата част от анкетираните младежи от всички 10 училища в областта виждат като най-голям проблем отпадъците, следвани от замърсените въздух и води.

„Фокусирали сте се точно в целта и сте отбелязали най-големите проблеми в нашата околна среда, пред които е изправен нашият град“, каза ръководителят на проекта Здравка Русева.

Застъпниците в екологичните кампании разказаха за срещите, които са провели с представители на общините Бургас Габрово и Велико Търново и фирми, рециклиращи отпадъци и общини, чийто опит за управление на отпадъците са проучили. Те споделиха впечатленията си от интересните механизми за разделно събиране и поощряващият подход, който общините използват при опазването на околната среда.

При посещението си в град Габрово Теодора Рачева била впечатлена от подземните кошове с чипове, оцветени в жълт и кафяв цвят. Всеки от тях носел съответно послание – „Каквото е създадено от човека – в жълтите кошове“ и „Каквото е създадено от природата в кафявите кошове“.

Калина Койнова сподели, че иска в родния й Шумен да бъде реализирана идеята за вендиг автомат, който раздава награди на тези, които съберат най-много точки от изхвърлените пластмасови бутилки и кенчета. Групата на Калина видяла интересната идея в Габрово. Виктор Кожухаров разказа за умна пейка, на която всеки седнал да отпочине, може да зареди мобилния си телефон. Умната пейка се захранва от слънчеви панели.

„Искам да изкажа голямата си благодарност към всички директори на училища и Бюро по труда Шумен, които ни помогнаха да достигнем до максимално много млади хора, когато провеждахме анкетното проучване. Това беше изходната база за нашия проект, за да видим какъв е проблемът за община Шумен и начина, по който трябва да се работи и по който младежите да направят своите предложения“, каза Галина Минчева.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *