Населени места в област Търговище с прекъснато електрозахранване
13.05.2022
По-евтини винетки от 1 януари
13.05.2022

Безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН

РЗИ Шумен организира безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции (хепатит B, C и сифилис) в дните до 20 май. Желаещите могат да се изследват в сградата на РЗИ на пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11 от 9,00 ч. до 16,00 ч.

На  15 май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и трети етап от Национална АНТИСПИН кампания. Тази година инициативата ще премине под мотото, което беше и през изминалата година: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.

Кампанията има за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

Инициативите, свързани с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, да проявят съпричастност, подкрепа и грижа за хората, живеещи с вируса на СПИН и техните семейства.

Инициативите, които са включени в кампанията тази година са:

Тренинги по темата ХИВ/СПИН в Комплекс за социални услуги „Детелина“, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в гр. Шумен, съвместно с БЧК Шумен.

Тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН и СПИ от представители на РЗИ– Шумен по заявка от медицински специалисти на училищата от област Шумен.

Аранжиране на 3 витрини (пред РЗИ – Шумен, в Диагностично-консултативен център I и в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“.

От началото на 2022 г. досега е  потвърден в Националната референтна потвърдителна лаборатория (НРПЛ) по ХИВ гр. София един случай на лице с ХИВ инфекция в област Шумен.

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на 2021 г. до 19 ноември м.г. са открити нови 219 ХИВ-серопозитивни лица, с което регистрираните носители на ХИВ в страната от 1986 г. са общо 3 702. Близо 93% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,5 % – при инжекционна употреба на наркотици.

През 2021 г. общо 1 936 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а общо 1 910 (99%) от тях получават безплатна съвременна антиретровирусна терапия, осигурена от бюджета на МЗ.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *