Шумен е домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература
13.05.2022
Духовият оркестър и хор „Златна лира“ участва във фестивали в Турция
13.05.2022

Представят документалния филм „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913-1915“

Документалният филм „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913-1915“ ще бъде представен на 21 май от 18.00 ч.  в зала „Професор Венета Вичева“. Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на „Алкомет“ АД. Очаква се премиерата му да се състои пред 350 души.

„Софийските години на Мустафа Кемал, 1913-1915“ е документален филм, посветен на Ататюрк, който е първият турски военен аташе в София.

Филмът, чиито автори са журналистката НАХИДЕ ДЕНИЗ и режисьорът УФУК КАРАКАШ е на базата на действителни събития, архивни документи и проучвания на турски и български учени и анализатори, които участват в него. Чрез дейността на младия и красив турски майор се разкриват съдбоносни събития в историята на България преди 109 години, моменти и личности от културния и светски живот на младата столица София, в който се вписва и личността на младия военен аташе. Период, който се явява важен етап към бъдещето на Мустафа Кемал Ататюрк като основател на Република Турция и неин пръв президент, като един от архитектите на дружбата между Турция и България, на когото принадлежи фразата „Който е враг на България, е враг и на Турция“.

Документалният филм е озвучен на турски език и ще се излъчи с български субтитри.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *