„Шумен 61“ ликува с шеста титла в хандбала
13.05.2022
Светлозар Начев, президент на хандбалния шампион „Шумен 61“: Целите пред шампиона на България отново ще са много високи!
14.05.2022

Изтребител в небето над Шумен

Американски изтребител Eurofighter Typhoon FGR.4 е направил обиколка на българското небе снощи в 1.30 ч., като е прелетял над Шумен. Това показват данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.

Машината е излетяла от Румъния. Навлязла е в българското въздушно пространство през Силистра, прелетяла е над Исперих, Шумен, след което се е насочила на юг. Минала е през Турция, от там изтребителят е стигнал до Кипър.

Eurofighter Typhoon е многоцелеви изтребител с два двигателя и предно хоризонтално кормило. Typhoon e разработен и произвеждан от консорциума Eurofighter GmbH, създаден през 1986 г. от фирмите Alenia Aeronautica, BAE Systems и EADS. Разработването на самолета започва през 1979 г.

Сега се произвежда серийно. Самолетът е на въоръжение в германските ВВС (Jagdgeschwader 74 на Луфтвафе), ВВС на Италия, Испания, Великобритания и Австрия. Саудитска Арабия подписва договор на стойност 4,43 милиарда фунта стерлинги за доставката на 72 самолета, от които 70 са вече доставени и в експлоатация. Договори за доставка имат Кувейт – 28 броя и Оман – 12 броя.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *