Депутатът от БСП Иван Ганчев с приемна в Шумен и село Царев брод
21.05.2022
„Алкомет“ представи филма „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 – 1915“ в Шумен
22.05.2022

Борисов в Шумен: Въпреки нашето запъване за избори, виждаме, че те идват

Снимка: shumenonline.bg

„Въпреки нашето запъване за избори, ние виждаме, че те идват”. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти в Шумен. Борисов обвини управляващите, че не се справят с ценовата криза. Той обяви още, че мерките на кабинета залагат капан за следващите години.

„Намираме се в Шумен – житницата на България. Какво стана със зърното? Къде са тези милиард и 200 милиона?”, попита Борисов.

„Всички си подписаха договорите с „Газпром“, взимат си евтиния газ и си мълчат, защото не са „такива герои”, каза още той.

„Викате „оставка”, за да се върне ГЕРБ на този „обран бостан” в момента. Искате да ме направите заложник”, обърна се лидерът на ГЕРБ към симпатизантите.

„От едната страна е Кирил Петков, който казва, че подкрепят бизнеса с 4,1 милиарда, от другата страна е отговорът на министъра на енергетиката, че е 1,1 милиарда. 3 милиарда лъжа и това за вас не е новина”, каза Борисов.

Той изрази съжаление от това, че само за една година строежът на магистрала „Хемус“ е обрасъл с трева.

С него в града дойдоха председателят на партията Даниел Митов, депутатът инж. Илтер Бейзатов и бившите министри Деница Сачева, Делян Добрев и Красимир Вълчев.

„Управляващите ги е страх панически. Страх ги от хората, които все повече негодуват от много неща. Страх ги е и от нас, защото ако решим можем да ги пометем истински. Всеки изминал ден държавата започва да прилича на пробито корито. Правителство, в което БСП е най-важният партньор на Кирил Петков е символ и знак, за това че държавата е обречена. Правителство, в което участва БСП, не може да е прозападно“, посочи председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Според него това приличало най-осезаемо след отказа на управляващите да дадат военна помощ на Украйна и отказа им да блокират шестия пакет от санкции срещу Русия, като по този начин пазели „Лукойл“. Управляващите дори изпуснали момента България да модернизира въоръжените си сили и отбранителни способности, подчерта още той и поиска оставката им.

Нови избори и оставка поискаха и присъстващите в залата след представената от бившият министър на енергетиката Делян Добрев данни за инфлацията у нас през последните 20 години. Според него инфлацията през управлението на Симеон Сакскобурготски била 4,7%, при тройната коалиция – 8,39%. По време на първия кабинет Борисов паднала на 2,91%, при втория -0,4%, при третия кабинет – 2,27%. Само за 11 месеца от управлението на четворната коалиция инфлацията достигнала рекордните нива от 14,4%.

Мерки, с които управляващите възнамеряват да овладеят икономическата криза в България, коментира бившият министър на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й управляващите лъжат българските пенсионери с твърденията си за 20% увеличение на пенсиите, което не било реално.

„Реално, пенсиите ще се увеличат с 4%, защото в момента всички взимат добавката от 60 лева, която я има благодарение на Борисов, който въведе добавката 50 лева. На практика пенсиите са вдигнати от ГЕРБ, а не от Продължаваме промяната“. Пенсионната система ще се счупи, защото всички тези пари не са от осигуровки, всички те трябва да дойдат от държавния бюджет, сега той се пълни от инфлацията. Но какво ще стане в следващите години, когато овладеем тази инфлация. Тогава ще трябва да се вдигат данъци или ще трябва дас е взимат още заеми.  А те са много добри в това, взимат заеми и дори не обясняват. Тези пенсии ще се плащат със заеми“, коментира Сачева.

Пред присъстващите говори и бившият министър на образованието Красимир Велчев, който изтъкна образованието като най-важният фактор за развитие, върху който вятърът на промяна – слънцето на почтеността са са извършили деполитизация. Той припомни, че откриващите се днес спортни площадки и учебни кабинети са същите тези, в които е инвестирало правителството на ГЕРБ.

„Всеки път, когато пътувам към Шумен, все по-силно ми звучи една песен на Тодор Колев, особено когато минавам покрай изоставена магистрала – „Фалшив герой“. Това ни управлява днес – фалшиви герои“, коментира Велчев.

Зам.-кметът Росица Антоново приветства и благодари за подкрепата, която правителството на ГЕРБ оказа през годините.

„Благодарение на вашата подкрепа в Шумен бяха реализирани нови и реновирани съществуващи инфраструктурни обекти, които са от съществено значение за развитието на нашия град. Благодарение на тази подкрепа се сбъдна мечтата на много шуменци да имаме нова спортна зала, пречиствателна станция за питейни води, която предстои да бъде завършена и редица други обекти и проекти“, каза Антонова.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *