9 произшествия на пътя с участието на деца
16.06.2022
Почерпен отказа дрегер, осъмна в новопазарския арест
16.06.2022

Полицаи осъдиха ОДМВР Шумен заради неизплатен нощен труд

Снимка: shumenonline.bg

19 полицаи осъдиха Областната дирекция на МВР в Шумен за неизплатен нощен труд, който полагали в продължение на три години – от 2016 до 2019 година. На втора инстанция служителите на реда осъдили шуменското МВР да им плати общо над 30 хиляди лева, заедно с лихвите, за положения от тях нощен труд. За съдебните разноски и адвокатски хонорари полицията ще трябва да плати още 16 хиляди лева.

Спечелилите делата срещу работодателя МВР са на служители на Районните управления в Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново.

Съгласно закона работното време за полицаите е 40 часа седмично, а извънреден труд се заплаща до 70 часа на тримесечие,  чрез заплащане с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение. Положеният от тях над 200 часа нощен труд не бил правилно преобразуван към дневния. Съгласно Кодекса на труда нормалната продължителност на седмичното работно време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 35 часа. Нормалната продължителност на работното време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 7 часа. „Нощен“ е трудът, който се полага от 22.00 часа до 6.00 часа.

Съдът счел, че исковата им претенция е основателна и доказана.

Решението на Шуменския окръжен съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *