Очертаха приоритетите във ВиК сектора
16.06.2022
Слънчев петък с краткотрайни валежи
17.06.2022

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ идва в Шумен

На 18 юни по покана на община Шумен в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“. Мисията му е да развива публиките в страната, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.

Програмата в Шумен включва забавления за деца и техните родители между 16 и 18 ч. на поляните зад паметника „Създатели на българската държава“, а входът е безплатен. Програмата на „Лятно театро“ започва в 16 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Забавленията продължават с кукления театър „От Кулата“, изигран от Емо и Жоро от театралната трупа. Третата атракция в програмата е „Театрална рециклажница“ – еко работилница за кукли от рециклирани материали.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. Рамандан каза:

    Оооо!Ще дойдат на гости на Голямата театрална компания с директор Любо Ченгемасонът и сценограф Найден -избягалият от пожара в Комсомола.Да вземат да поканят и Баш драматурга Боко Банкянски.А следващият път и главното сценарист революционерът Цецко ГуменкатЪ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *