Ремонти оставят адреси в Търговище без ток
21.06.2022
Фекални води от стара канализация тормозят шуменци
21.06.2022

Българският „Индиана Джоунс“ откри детското археологическо лято в Стария Преслав

Снимки: АМ "Велики Преслав"

Археологически музей „Велики Преслав“ започна летни занимания с деца, любопитни да надникнат в местния трезор, да се срещнат с археолози и да търсят съкровища през лятната ваканция. За откриване да детското приключенско лято във Велики Преслав пристигна българският „Индиана Джоунс“, както често наричат проф. Николай Овчаров. Той изнесе първия урок по археология на открито в района на градския музей пред ученици, които значително надвишиха броя на очакваните млади изследователи. Известният археолог разказа част от историята на Средновековен Преслав, припомни интересни моменти от разкопки с негово участие, говори за открити тогава находки, както и за моменти от работата на неговия баща – археолог Димитър Овчаров на преславските старини. Подрастващите слушаха с интерес беседата за работата на проучвателите и пътя, който изминава една историческа находка от терена, където е намерена до витрината в музея.

През следващите дни децата ще се обучават от местни специалисти как се търсят находки и ще практикуват в специално направено за тях място за провеждане на „разкопки“. Подрастващите ще работят с истински металотърсач, ще сглобяват частите на намерените от тях „артефакти“ и ще се учат да презентират експонати, върху които са работили съвместно с преславски музейни специалисти. Предвидени са уроци за ученици на различна възраст и детски занимания с аниматори.

АМ „Велики Преслав“ посвещава първата седмица за работа с подрастващи на музейни експонати, консервация и реставрация, а след това ще насочи интереса на учениците към културното наследство, което се съхранява в етнографската Карталова къща.

Според директора на преславския музей д-р Александър Горчев това е пътят за ориентиране на младите хора към българските корени и избор на професия, както и за създаване на едно ползотворно и смислено ваканционно лято.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *