Бизнес контактите между България и Бавария ще обсъждат в Шумен
21.06.2022
„Танцувалня“ с две награди Гран При
21.06.2022

Споделени електрически скутери вече и в Шумен

Снимка: Lime Bulgaria

Услуга за споделени електрически скутери стартира в Шумен, съобщиха от пресцентъра на Общината. Превозните средства тръгват от утре, 22 юни. Най-големият оператор в света на споделени електрически превозни средства започва дейност и в Шумен.

Кметът Любомир Христов подписа споразумение за сътрудничество за изграждане на публична система за споделено използване на електрически скутери на територията на общината. По думите на зам.-кмета по строителство и екология Боян Тодоров това е алтернативен транспорт за справяне със замърсяването на въздуха и вредните емисии, отделяни от автомобилите.

Три години след навлизането на първата услуга за микромобилност в България Lime (Лайм) инвестира в изграждането на нова транспортна услуга и в Шумен. До днес потребителите на американските електрически скутери са извършили близо половин милион пътувания в страната. Компанията вече развива дейност в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Габрово. В Шумен на разположение на местните жители и гости ще има до 100 скутера, разпределени на ключови локации в града. За да окуражи безопасното придвижване, при първото пласиране на скутерите в утрешния ден, върху тях ще бъдат поставени безплатни каски, които потребителите могат да вземат за себе си. Всеки от скутерите в град Шумен е снабден и с обяснителна табелка, която дава точен инструктаж как да се ползват услугата и превозното средство. В допълнение, в идните дни в града ще бъдат раздавани информационни флаери с основните правила за движение с електрически скутери по пътищата.

“Чистият електрически транспорт е ключов компонент от зеления преход на всеки град и съм щастлив, че именно Лайм си партнира с Община Шумен за осъществяването на този нов начин на придвижване“, посочва Петко Анчев, мениджър на Lime за България, Гърция и Кипър.

Всеки потребител на Lime се възползва от сигурността на застраховка “Лична злополука” и тип “Гражданска отговорност” от Алианц. Тя се предоставя автоматично, без допълнително заплащане. От компанията призовават потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването и да спазват правилата, заложени в измененията на Закона за движение по пътищата, приети през юни 2020 г. С тях ползването на индивидуални електрически превозни средства беше регулирано. Скутерите трябва да се карат само по велоалеи или в най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч. Забранено е карането по тротоари. Скутерите трябва да се паркират по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението. Цената за услугата включва 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и към нея се добавят по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Шумен да бъде около 3.50 лв. Предлага се и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва таксата за отключване. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин. би била 2.50 лв. В сравнение с останалите градове в страната цените в Шумен ще са с 20% по-ниски.

След първоначалния тестов етап компанията предвижда разширяване на дейността в Шумен, като това ще бъде постигнато чрез увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

За да използват един от скутерите на Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS. После те трябва да създадат свой собствен профил и като последна стъпка да добавят дебитна карта за разплащане. След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират. Съветваме потребителите ни да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в Lime приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. Важно е да се отбележи, че не се позволява употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *