Българският „Индиана Джоунс“ откри детското археологическо лято в Стария Преслав
21.06.2022
Талантливи деца разказаха в картини български народни приказки
21.06.2022

Фекални води от стара канализация тормозят шуменци

Снимка: shumenonline.bg

Фекални води от стара канализация наводняват при всеки проливен дъжд десетки къщи на шуменската улица „Ален мак“. Проблемът е от 2014 година, а причината се оказва канализацията, която е стара, затлачена с наноси и неспособна да побере увеличения дебит вода.

От ВиК периодично почиствали шахтите, според заключението им обаче трайното решение на проблема е цялостна подмяна на уличния тръбопровод, който бил изграден в далечната 1960 година с по-малък диаметър.

Хората казват, че са ощетени, тъй като при реализирането на ИСПА 1 и 2 не били сменени тръбите от ул. „Невен“ до ул. „Алеко Константинов“. Тогава нямало проектна готовност, а потърпевши от този пропуск са именно живущите там.

„Дъждовната вода излиза като гейзер от сифоните в бани, тоалетни и други места и нанася щети“. Това са написали живущите до кмета на Шумен Любомир Христов, председателя на Общинския съвет и ВиК през 2016 година с молба проблемът им да намери решение.

Тогава от Общината констатирали проблема, но отговорили, че в разчета за капиталови разходи няма пари за реконструкция на уличната канализация. Сега Общинският съвет ще обсъди проблема на заседанието си на 30 юни.

Историята на казуса е депозирана като питане на общинския съветник Лили Петрова от групата на БСП до Общински съвет Шумен.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *